BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profiteső után, csúcsdöntés előtt: merre tovább, BUX?

A hazai blue chipek kitettek magukért, összesített negyedéves profitjuk a második helyre volt elég a történelmi összevetésben.

Erős negyedéves gyorsjelentési szezonon vagyunk túl. A Budapesti Értéktőzsde négy vezető részvényét – OTP, Mol, Richter és Telekom – tekintve a várt 6 százalék körüli csökkenéssel szemben mind év per év, mind negyedév per negyedév alapon 20 százalék fölötti profitbővülést láthattunk. A BUX index 92 százalékát adó blue chipeknél ez az 511 milliárd forintos összesített eredményt tekintve a történelmi második helyre elegendő, hiszen tavaly a harmadik negyedévben felállított 551 milliárd forintos csúcsot nem sikerült túlszárnyalni. Egyszersmind a négy negyedéves átlag is történelmi csúcsra emelkedett 400 milliárd forintos összértékével.

javított
A BÉT Blue chipjeinek összesített negyedéves eredménye
 

Mindennek fényében talán nem meglepő, hogy – a korábbi 4 százalék körüli hozamszintnél magasabb, 7,5 százalékos hozamszint ellenére is – a BUX a korábbi történelmi csúcsa közelébe emelkedett. Attól csak néhányszor 10 pontnyira fordult meg a szélirány.

A fordulásban számos tényező játszik közre. Ilyen a nemzetközi hangulat romlása vagy az, hogy az elkövetkező negyedévekben valószínűleg ezt a magas értéket nem tudják a részvények megismételni. 

Ugyanis a profit jelentős részét az OTP hozta, s a számviteli eredmény jelentős egyszeri tételeket tartalmazott. A cégek esetében ugyan alapvetően tovább javuló tisztított eredményekre számíthatunk, de azért mégis sok kockázat jelenik meg a jövőbeli teljesítményben. Ilyen például a nemzetközi konjunktúra alakulása, amely kihatással lehet a nagyon várt magyar fellendülésre is.

Az oroszországi helyzet változása az OTP-t és a Richtert is érinti. 

Az amerikai kettős adóztatási egyezmény januártól való élesedését sem szabad félvállról venni. A fogyasztás ugyan mintha kezdene magára találni, de az újra emelkedésnek induló energiaárak, s most inkább a kőolajra gondolunk, nem segítenek. 

Ráadásul az infláció csökkenése is beragadhat 5 százalék fölött, ami valószínűleg nem fogja segíteni a hosszú hozamok csökkenését. Legalábbis egy darabig. Az pedig szintén kellene az új csúcsokhoz.

20220202 Budapest OTP Bank Bankfiók Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR   Világgazdaság  VG
Az OTP 382 milliárd forintos második negyedéves profitja még az elemzőket is meglepte.
 Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

S akkor még nem is beszéltünk a technikai képről. Az álmoskönyvek szerint egy csúcstámadás ritkán jár azonnali sikerrel. Az ok a profitrealizálók sokasága, akik legalább ideig-óráig, de ebben az esetben valószínűbb, hogy hónapokig boldogok lehetnek. Ugyanakkor a hosszú hozamok normalizálódásával, a relatíve magas profitszint megtartásával újabb csúcsok jöhetnek a BUX indexben belátható időn belül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.