BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zűrös céget küldenek el a magyar tőzsdéről

Az MNB előírta az OTT-One Nyrt. részvényeinek október 2-ától való törlését a tőzsdéről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett határozatában elrendelte az OTT-ONE Nyrt. törzsrészvényeinek október 2. napjával való törlését a Budapesti Értéktőzsde terméklistájától. A részvények utolsó kereskedési napja szeptember 27., ám a jelenleg is fennálló súlyos jogsértések miatt ez csupán technikai dátum, a részvényekkel a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni. 

20220518 Budapest BÉT közgyűlés Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti ÉrtéktőzsdeFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A törlés oka, hogy a kibocsátó nem tette közzé a 2019., a 2020. és a 2022. éves jelentését, illetve a 2022. I. fél évről készített féléves jelentését a jogszabály szerinti tartalommal, mely kötelezettségeinek nyilatkozata szerint a jövőben sem tud eleget tenni.

A kibocsátó részvényeivel való tőzsdei kereskedés lehetőségét a jegybank már 2021 áprilisában felfüggesztette, mivel az OTT-One hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020. pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását. A felmondásra mindössze 16 nappal az éves jelentés elfogadásának határideje előtt került sor, így – az éves jelentés közzétételi határidejének közelsége és a felmerült problémák súlya miatt – kétségessé vált a hitelesített 2020. évi beszámoló és az éves beszámolóval kapcsolatban készített jelentés jogszabályi határidőben történő elkészítése és elfogadása.

A kibocsátó mindezek alapján jelenleg tehát nem rendelkezik a 2019., a 2020. és a 2022. pénzügyi évekről készített éves, továbbá a 2022. pénzügyi év első fél évéről készített féléves jelentéssel, ezek hiányában pedig a tőzsdei forgalmazás visszaállítása sem lehetséges. Az OTT-One működésével összefüggésben az MNB-nek az elmúlt időszakban a számvitel rendjének megsértése, csalás és tiltott piacbefolyásolás gyanújával kellett büntetőeljárást kezdeményeznie.

Az OTT-One számos határozat és felszólítás – illetőleg a törlés szankció több alkalommal történő kilátásba helyezése – ellenére már hosszabb ideje nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. E tények olyan mértékben veszélyeztetik az OTT-One-részvények esetleges további forgalmazása tekintetében a befektetők esélyegyenlőségét és jogos érdekeit, illetve a pénzügyi közvetítőrendszerbe – így a tőkepiacok működésébe – vetett közbizalmat, ami a kibocsátó részvényei tőzsdei terméklistáról való törlését teszi szükségessé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.