A hitelezők, a befektetők és az elemzők egy része úgy véli, hogy a kínai hatóságok első alkalommal lépnek majd közbe az ingatlanválság során, mivel az Evergrandét a méretei miatt nem hagyhatják összedőlni. Az ingatlanfejlesztő alapítójának, korábbi vezérigazgatójának letartóztatása, és a legnagyobb hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate elleni vizsgálat azt sugallja, hogy a kormány elvetette az adósságok átütemezését, és új terveket dolgoz ki.

A worker walks past a housing complex under construction by Chinese property developer Evergrande in Wuhan, in China's central Hubei province on September 28, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
Rengeteg vásárló várja a félkész lakások befejezését Kínában.
Fotó: AFP

A hatóságok erőteljesebb fellépése azt mutatja, hogy a kínai döntéshozók az Evergrande ügyében a politikai szempontokat helyezik előtérbe a gazdasági megfontolásokkal szemben. Pekingnek el kell érnie, hogy a vállalat és tulajdonosai súlyos árat fizessenek az ingatlanválság előidézéséért, valamint szigorú büntetést kapjanak. Bármilyen szerkezetátalakítás csak ezután történhet meg – derül ki a Reuters elemzéséből.

A kormány a helyben rothadónak nevezett, félkész lakások befejezését tartja a legfontosabbnak. A világ második legnépesebb országában ugyanis az új házak 90 százalékát még építés alatt vásárolják meg (és fizetik ki), viszont a pénzszűkében lévő ingatlanfejlesztők, köztük az Evergrande leállította a munkálatokat. Ez hatalmas felháborodáshoz vezetett, mivel a cégek eltették a pórul járt vevők pénzét, akik ezért nem kaptak semmit cserébe.

Az emberek válaszul megtagadták a devizahitelek fizetését, sőt, még tüntetésekre is sor került, így érthető Peking elrettentésre alapozó logikája. Az Evergrande a 2021-ben bekövetkezett első csődeseménye óta folyamatosan a túlélésért küzd, a hongkongi bíróság pedig október végén dönt a felszámolási kérelemről. Míg korábban azt tartották a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjéről, hogy túl nagy a bukáshoz, most a szakértők másképp vélik: 

túl bonyolult a létezéshez. 

Nem tisztázott azonban, hogyan fog zajlani a világ legnagyobb volumenű felszámolása, és mi lesz a hitelezőkkel. A vállalat június végén 327 milliárd dolláros (több mint 100 ezermilliárd forint) adósságot görgetett maga előtt, ebből nagyjából 300 milliárd dollár értékű a hazai kötelezettség. 

Az ingatlanpiaci visszaesés veszélyezteti ugyan a kormány idei 5 százalékos növekedési célját, de Peking hosszú távon csökkenteni akarja a gazdaság függőségét a szektortól, amibe az Evergrande felszámolása is beleférhet.

A szegmensben további olajat öntött a tűzre, hogy egy bermudai bíróság elrendelte az Oceanwide Holdings, egy másik nagy fejlesztő felszámolását, miközben a Country Garden is az összeomlás szélére került. Az ingatlanbefektetések, az eladások és az új építkezések megkezdése már több mint egy éve mutat csökkenő tendenciát.

Ingatlanválság Kínában, már a Moody’s is kongatja a vészharangot

A Moody’s hitelminősítő is megkongatta a vészharangot a válság sújtotta kínai ingatlanszektor felett, és stabilról negatívra minősítette a kilátását. A hitelminősítő szerint a szerződéses eladások körülbelül 5 százalékos csökkenése várható Kínában a következő hat-tizenkét hónapban, és az ingatlanvásárlások fellendítését célzó kormányzati intézkedések valószínűleg rövid és szerény hatásúak lesznek.