BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Chinese,Yuan,On,The,Map,Of,Africa,Continent.,Trading,Between
Chinese yuan on the map of Africa continent. Trading between China and african countries, tourism, economy and investment

Évtizedes jogi csatározás és több tízmilliárd dolláros kár lehet az egyik legnagyobb vagyonkezelő öröksége

A Zhongzhi kétszer akkora kötelezettséggel rendelkezik, mint tőkével, büntetőper és jogi csatározás vár az egyik legnagyobb kínai vagyonkezelőre, amely a hét végén jelentett fizetésképtelenséget. Több mint ötvenmilliárd dolláros kárra számítanak a szakértők a kínai ingatlanszektor egyik nagybefektetőjének bedőlésével.

A befektetők pénzének több mint háromnegyede minden jel szerint elvész majd a bírósági ügy lezárulásáig az egyik legnagyobb kínai vagyonkezelő, a Zhongzhi Enterprise Group ügyében, amely múlt hét pénteken jelentett csődöt. A Zhongzhi közel 64 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkezik jelenleg, míg eszközállománya még saját bevallása szerint sem éri el még a 28 milliárd dollárt sem. 

Chinese,Yuan,On,The,Map,Of,Africa,Continent.,Trading,Between
Chinese yuan on the map of Africa continent. Trading between China and african countries, tourism, economy and investment, 
kína, jüan,
A Zhongzhi kínai vagyonkezelő csődje a megtépázott ingatlanpiacot és az árnyékbanki rendszert is mélyen érintheti.
Fotó: Shutterstock

Egyes elemzői számítások alapján a legjobb forgatókönyv szerint legfeljebb 14 milliárd dollárt tudnak majd visszaszerezni az eljáró jogászok a bírósági ügy lezárultáig, mások azonban pesszimistábbak, és bőven tízmilliárd dollár alatti összegekkel számolnak.

Ying Yue, a sanghaji Leaqual ügyvédi iroda ügyvédje kiemelte: azon túl, hogy ezek a bírósági eljárások költségesek, kevéssé hatékonyak és bonyolultak, még nagyon lassúak is. A szakértő rámutatott: még egy, mindössze 4,2 milliárd dollár adóssággal becsődölt befektetési vállalat pere is már több mint négy éve húzódik és egyelőre még az ügy vége sem látszik, így a Zhongzhi nagyságrendekkel nagyobb, 65 milliárd dolláros állományának rendezése minden bizonnyal sokkal hosszadalmasabbnak bizonyulhat majd.

Sun Jianbo, a pekingi székhelyű China Vision Capital vagyonkezelő alapítója hozzátette: a fizetésképtelenné vált alapok eszközállományát átlagosan 70 százalékos diszkont mellett tudják értékesíteni az eljáró szakértők, így a különböző költségek és díjak levonását követően a befektetők legfeljebb befektetett vagyonuk 13 százalékát kaphatják majd vissza az elemző számításai szerint. A Zhongzhi csődje miatt a vállalat vezetése ellen a kínai hatóságok a hétvégén már büntetőeljárást indítottak.

Csődöt jelentett az egyik legnagyobb vagyonkezelő, remeg a kínai ingatlanpiac

A kínai Zhongzhi Enterprise Group több mint kétszer akkora kötelezettséggel rendelkezik, mint eszközzel, továbbá tetemes kitettsége van az ingatlanszektor irányába is. A szakértők ismét aggódhatnak a kínai ingatlanpiacért.

A Zhongzhi bedőlése fájdalmas következményekkel járhat nem csak saját befektetői, de az alaposan megtépázott kínai ingatlanpiac számára is, melynek a Zhongzhi jelentős vállalati befektetője volt, és amelynek látványos mélyrepülése nagy mértékben járult hozzá ahhoz is, hogy a cég befektetései elértéktelenedjenek és még akár áron aluli értékesítésük se menjen zökkenőmentesen

Az egyik legnagyobb kínai vagyonkezelő azonban saját szektorára, az árnyékbanki rendszerre is kifejezetten rossz fényt vet: 

ezek a legalitás határán működő pénzintézetek ugyanis – a Zhongzhihoz hasonlóan – rendre magas hozamokat ígérnek a befektetők számára, melyek teljesítése érdekében kockázatos ügyletekbe fektetnek be. Ezek a befektetések azonban sokszor rosszul sülnek el, és a befektetők szinte minden tőkéjének elvesztésével érnek véget: ezt pedig, úgy tűnik a Zhongzhi ügyfelei is a saját bőrükön tapasztalják majd meg.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.