BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jellinek Dániel hátradőlhet: lehet vevő a Waberer's pakettjének egy részére

Újabb spekulációs hullámot indíthat a váratlan MRP-program.

Már december elején, amikor a Mol bevásárolta magát a Waberer’sbe, megkezdődött a spekuláció, hogy vajon mi lesz az akkor értékesített 15 százalékon felüli 13,5 százaléknyi Waberer’s-részesedéssel, amit szintén értékesíteni tervezett az Indotek. Akkor hosszabb eladási folymatra tippeltek az elemzők, s újabb kisebbségi tulajdonosok feltűnésére, lényegében kizárva, hogy az Indotek a piacra öntené a pakettet. A Waberer’s kedden bejelentett MRP-programja (munkavállalói résztulajdonosi program) újabb spekulációs hullámot indíthat. 

autopalya waberer's (1)20220527 Magyarország
Autópálya illusztráció
fotó: Darnay Katalin DK
Szabad Föld20220527 MagyarországAutópálya illusztrációfotó: Darnay Katalin DKSzabad Föld
Fotó: Darnay Katalin

Az Erste elemzői úgy fogalmaznak, hogy nem lennének meglepve, ha a Waberer’s nem a piacon vásárolná meg az MRP-programban előirányzott nagyjából 1,7 százaléknyi részvényt, hanem közvetlenül az Indotektől vennék meg a pakettet. Mint az Erste szakértői írták:

Korábban az Indotek mint 28 százalékos tulajdonos jelentette be, hogy 15 százaléknyi tulajdonrészt ad el a Molnak, míg a fennmaradó részt szolgáltatón keresztül értékesíti. A mostani bejelentés alapján az MRP mintegy 1,7 százaléknyi részvényt vásárolhat, s nem lennénk meglepve, ha ez nem a piacon történne, hanem az Indotektől vásárolnák meg.

Amint az a BÉT honlapjára kitett vállalati közleményből kitűnik, a kulcsfontosságú munkatársak (40 fő) számára indítják a programot, akik a pénzügyi célok (stratégiai tervben szereplő EBIT cél) teljesülése esetén legkorábban 2026-ban lesznek jogosultak a részvényekre. A társaság 1,113 milliárd forintot utal át az MRP szervezetnek a javadalmazási politika megvalósítására.

Érdekes fordulat a közleményben, hogy a társaság a célokkal összhangban és tőzsdepiaci példákat alapul véve vizsgálja egy további, részvényjuttatással megvalósuló felső vezetői MRP-javadalmazás lehetőségét. Ennek részletes kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

A további részvényjavadalmazás terve azt sejteti, hogy a Waberer’s minél nagyobb részt próbál megszerezni az Indotek maradék pakettjéből.   

 

A Concorde elemzője szerint, a Waberer’s szempontjából fundamentálisan egyébként semmilyen jelentősége sincs annak, hogy a Mol néhány hete megjelent a kisebbségi tulajdonosok között. Ez tehát nem változtatott a korábban publikált 4800 forintos céláron, ami a mostani 3500 forint körüli árazás mellett is jelentős felértékelődési potenciált sejtet. A Mol nagyon olcsón jutott hozzá értékes eszközökhöz, miközben egy ilyen kisméretű akvizíció az osztalékkilátásait nem módosítja. Ellenben a Waberer’s kisebbségi tulajdonosainak jó hír, hogy olyan tulajdonostárs jelent meg, amellyel a távolabbi stratégiáról is lehet egyeztetni.

A Concorde brutális céláremelése 2700 forintos árfolyam alatt érte a Waberer’s-részvényt, s kezdetben a piac hitte is, nem is a kedvező kilátásokat. Pedig a menedzsment már augusztusban 33 millió euróról 37–40 millió euróra emelte az idei EBIT-prognózist.  Mindenesetre az elmúlt 3 hónapban nagyot ralizott a Waberer’s, s 5 éve nem látott csúcsokra kapaszkodott az árfolyam. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.