BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyik legrosszabb idei napján van túl a budapesti tőzsde

A BÉT forgalma ugyan átlag feletti volt, a vezető részvények többsége jelentős gyengüléssel kezdte a hetet.

Messze átlag feletti, 12,4 milliárd forintos forgalom mellett jelentős mínuszban zárt a Budapesti Értéktőzsde indexe a hét első kereskedési napján: a BUX 1,4 százalékkal 63 192 pontig csúszott hétfő estére, blue chipek többsége látványos értékvesztést könyvelt el.

BET_LUS_7388
Felejthető napja volt a Budapesti Értéktőzsdének.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nap legnagyobb vesztese a Magyar Telekom volt: a távközlési cég részvényei 467 millió forintos forgalom mellett 2,57 százalékkal 757 forintig gyengültek, nem sokkal múlva felül az OTP papírjainak teljesítményét, amelyek hétmilliárd forintos forgalomban 2,04 százalékkal 16 550 forintig csúsztak.

A Richter árfolyama 2,4 milliárdos volumen mellett 1,82 százalékkal 9160 forintig süllyedt, a napot pedig csak a Mol kurzusa zárta zöldben, amely 1,8 milliárdos érdeklődés mellett 0,21 százalékkal 2854 forintig erősödött.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: az európai piacokhoz képest a magyar tőzsde alulteljesített, főként annak a sajtóhírnek a hatására, hogy megakadhat a Magyarországnak járó európai uniós források kifizetése, ezt a kockázatot árazták be a befektetők a hétfői kereskedés során. 

Az uniós pénzek elapadásának eshetőségére a forint is értékvesztésbe kezdett, az euróval szemben 0,3 százalékkal 389,42-ig, míg a dollárral szemben 0,63 százalékkal 360,34-ig gyengült a nap folyamán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.