BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajvállalatok: hiába a klímavédők felháborodása, idén is rekordosztalék jöhet

Hiába egyre nagyobb a közfelháborodás, a BP, a Shell, a TotalEnergies, valamint a Chevron és az ExxonMobil több mint 100 milliárd dollárt oszthat szét a részvényesek között. Az olajvállalatok idén így is a második helyre szorulhatnak a legbőkezűbb kifizetők között.

A világ öt legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata minden eddiginél nagyobb, 100 milliárd dollár feletti osztalékot fizethet ki a 2023-as év eredménye után, annak ellenére is, hogy egyre nagyobb a globális közfelháborodás a fosszilis energiahordozókon megtermelt profitok miatt – írja a Guardian.

A Shell és négy másik nagy olajvállalat rekordosztalékot fizethet idén. Fotó: Paul Ellis / AFP

Az öt olajóriás, vagyis a brit BP és Shell, a francia TotalEnergies, valamint az amerikai Chevron és az ExxonMobil 2022-ben összesen 104 milliárd dollárt költött részvényesi juttatásokra osztalékfizetés és részvény-visszavásárlás formájában az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) összesítése szerint.

Ezt a hatalmas kifizetést az orosz–ukrán háború kirobbanása következtében egekbe szökő olaj- és gázárakon megtermelt rekordprofitjukból osztották vissza a globális szinten is meghatározó energiacégek.

Rengeteg pénzt szórnak ki idén az olajvállalatok

Az IEEFA elemzői szerint az olajvállalatok idén várhatóan még több pénzt fordítanak majd részvényeseik jutalmazására, annak ellenére is, hogy az alacsonyabb nyersanyagpiaci árak mellett a 2022-esnél szűkebb nyereséggel kell beérniük.

A részvény-visszavásárlások és osztalékfizetések eddigi üteme alapján az öt óriáscég 2023-ban rekordot dönthet a részvényesi kifizetések tekintetében, felülmúlva a 2022-ben elköltött 104 milliárd dollárt is

– mondta Trey Cowan, az IEEFA elemzője.

A csúcskifizetésekre ráadásul egy olyan évet követően kerülhet sor, amely minden eddiginél melegebb volt, és az éghajlati veszélyhelyzet szélsőséges időjárási jelenségek sorozatához vezetett.

A Shell novemberben azzal dühítette fel a klímavédelemért küzdőket, hogy bejelentette, visszaeső nyeresége ellenére idén legalább 23 milliárd dollár jutalmat fizet a részvényeseknek. Ez több mint hatszorosa annak az összegnek, amit a Shell tavaly megújulóenergia-beruházásokra tervezett fordítani.

A brit BP a második negyedéves jelentésének közzétételekor jelezte, hogy az eredetileg tervezett 4 százaléknál jóval bőkezűbb, 10 százalékos osztalékemelést eszközöl a 2023-as eredményből.

Az olajvállalat korábban azt tervezte, hogy évente 4 százalékkal emeli az osztalékot, és mintegy 4 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket, feltételezve, hogy az olajár hordónként 60 dollár körül alakul. Ennek ellenére az előző négy negyedévben a BP 10 milliárd dollárért vásárolta vissza saját részvényeit, és az osztalékot is a tervezettnél jóval nagyobb mértékben, 20 százalékkal srófolta fel a vártnál mélyebb profitcsökkenés dacára.

A befektetők örömmel fogadták a bőkezű juttatásokat, miközben egyesek a korábbi vezérigazgató, Bernard Looney terveinek teljesülése miatt aggódtak, amely szerint a BP-nek 2050-re karbonsemlegessé kellene válnia.

Az olajtársaságok tehát továbbra is nagyvonalú részvényesi juttatásokat kínálnak, miközben a befektetők egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve, hogy eladják részvényeiket. Az olajvállalatok közgyűléseit és konferenciáit is egyre többször zavarják meg a klímavédelmi aktivisták, akik ambiciózusabb éghajlatvédelmi lépéseket követelnek tőlük.

Nyugati olajcégek részvényesi juttatásai
 

Az S&P Global Market Intelligence (SPMI) elemzői szerint a rekordméretű olajipari kifizetéseket nagyrészt a részvény-visszavásárlások erőteljes növekedése segítette, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy az osztalékpolitika megváltoztatásával járó hosszú távú kötelezettségvállalás nélkül osszák meg befektetőikkel a megugró nyereségüket.  

Az Egyesült Államokban e tekintetben a Chevron az éllovas a maga 75 milliárd dolláros visszavásárlási programjával, amit az ExxonMobil 50 milliárd dollár keretösszegű programja követ. Európában az Eni és az Equinor is masszívan növelte a visszavásárlásokat, a működési cash flow akár 20 százalékáig, bár az osztalék továbbra is prioritás maradt. 

Az SPMI előrejelzése szerint a Shell és a BP a megtermelt készpénzállományának 15-18 százalékát osztalékra és további mintegy negyedét sajátrészvény-visszavásárlásra fordítja 2024-ben.

Véget érhet az olajvállalatok befektetőinek aranykora

Az elemzők ezzel együtt arra számítanak, hogy az olaj- és gázipar idén a második helyre szorul a legnagyobb osztalékot fizető ágazatok sorában, átadva a helyet az élre törő bankszektornak.

„Az olajipar kezdi gyorsabban kiüríteni a részvényesek kifizetésére szolgáló kincsesládáját, mint ahogyan azt fel tudja ölteni. Úgy tűnik, hogy e vállalatok részvényesi juttatásai a jövőben valószínűleg inkább csökkenni fognak, semmint emelkedni” – hangsúlyozta Trey Cowan, az IEEFA elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.