BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól jött ki az áremelésből a Coca-Cola

Áremeléssel ellensúlyozta az Észak-Amerikában csökkenő eladásait a Coca-Cola, amely a vártnál jelentősebb bevételbővülést ért el tavaly év végén.

A vártnál erősebb értékesítési számokat és az előzetes becsléseknek megfelelő eredményt hozott a Coca-Cola negyedik negyedéves jelentése. Az üdítőitalokat gyártó amerikai óriáscég a korábbi áremelésekkel ellensúlyozni tudta a hazai piacon visszaeső forgalmat.

19th Great Dragon Parade marches throught the Main Square in Krakow, Poland on 2 June, 2019. The annual Great Dragon Parade features more than a thousand participants, mostly children, that participate in the colourful event full of various dragon creatures. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

 

Drágábban is isszák az üdítőket

Az atlantai székhelyű társaság éves alapon 7 százalékkal bővülő, 10,85 milliárd dollár árbevételt ért el 2023 utolsó három hónapjában, felülmúlva ezzel a 10,68 milliárdos piaci várakozásokat. Az október és december közötti időszakban átlagosan 9 százalékos áremelést hajtott végre a gyártó. Az eladott termékvolumen globálisan így is 2 százalékkal nőtt, Észak-Amerikában azonban 1 százalékkal kevesebb árut tudott eladni a vizei, sportitalai, kávé- és teái iránti kereslet mérséklődése miatt.

Az üzemi árrés a mérséklődő alapanyagköltségek és az áremelések következtében fél százalékponttal 21 százalékra javult.

A vállalat nyeresége az egy évvel korábbi 2,03 milliárd dollárról 1,97 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre vetített eredmény 46 cent. Az egyedi tételektől tisztított részvényenkénti nyereség 49 centre futott be, ami egybevág az LSEG elemzői konszenzusával.

Idén is folytatódhat a növekedés

Az idei év egészére 6–7 százalék közötti organikus bevételnövekedést és a 2023-ast 4-5 százalékkal meghaladó eredményt szeretne elérni a vállalatvezetés, amely ezzel együtt arra számít, hogy a devizaárfolyamok ingadozása a forgalomra és az eredményre is rányomhatja a bélyegét.

Az első negyedévben akár 4 százalékkal is ronthatják az árbevételt a kedvezőtlen devizamozgások, s az eredményre ennél nagyobb, 8 százalékos negatív hatást gyakorolhatnak.

A bevételi előrejelzést kedvezően értékelték a Wedbush elemzői, kiemelve, hogy az jóval erősebb a legfőbb rivális PepsiCo 4 százalékos várakozásánál.

A részvényárfolyam másfél százalékot erősödött a kedvező hírekre a hivatalos tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.