BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hatotta meg a forintot a jegybanki kamatsapka levétele

A hazai deviza a kormány friss döntésére visszafogott erősödéssel reagált, napi viszonylatban azonban még mindig mínuszban jár a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.

Nem fejtett ki különösebb hatást a forint árfolyamára a kormány friss döntése, mely szerint húsvét után kivezetik a banki betétre eddig érvényes kamatsapkát, amelyet korábban az inflációt és a magas jegybanki kamatot kihasználó egyes intézményi befektetők miatt vezettek be.

Hungarian currency: Forint banknotes and coins
Nem hatotta meg a forintot a kamatsapka eltörlése / Fotó: Getty Images

A hazai deviza a hírek megjelenését megelőzően, a kora reggeli órákban visszafogott erősödést mutatott a főbb nemzetközi valutákkal szemben, azóta viszont felül a hullámvasútra az árfolyam, és egy nagyobb gyengülést követően tért vissza a korábbi sávja környékére. Igaz, napi viszonylatban még mindig mínuszban jár, és jelenleg sem erős oldalát mutatja. Az euróval szemben 393,87-on, míg a dollárral szemben 361,1-en áll a jegyzés.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Hullámzó teljesítmény nyújt a forint

A forint mai felemás mozgásával kapcsolatban Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője a VG-nek kiemelte: a hullámzást minden bizonnyal nem a kormány friss, kamatsapkával kapcsolatos döntése, sokkal inkább a jelenlegi, globális kamatdöntési dömping mozgatja. 

Ma reggel ugyanis a svájci jegybank váratlanul megvágta saját irányadó kamatát, a fejlett központi bankok közül elsőként, a Fed elnöke, Jerome Powell pedig tegnap este a vártnál talán valamivel megengedőbb hangot ütött meg az idei kamatpálya-várakozással kapcsolatban, ami a dollárnak rosszat, a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak, pedig jót tett. Ezek a fejlemények a globális monetáris politika hamarosan várható lazulását emelik a spekuláció célkeresztjébe.

A briteknek még várniuk kell a kamatcsökkentésre

A várakozásoknak megfelelően tartotta a kamatszintet az angol jegybank.

Szintén fontos lehet a forint árfolyama számára a ma kezdődő EU-csúcs, amelynek legfontosabb témái között az orosz–ukrán háború, a védelmi kérdések, a közel-keleti válság, az EU bővítése, a migráció és az európai mezőgazdaság helyzete is szerepel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében a katonai segély, valamint a lőszerek gyorsított beszerzését és Ukrajnába juttatását nevezte a legfontosabb feladatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.