BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyereségessé tette a 4iG a Vodafone-t

A 4iG csoport tovább folytatta növekedését az első negyedévében, a tervek szerint halad a vállalat transzformációja is. A távközlési és infokommunikációs csoport árbevétele 157,7 milliárd, az EBITDA 54,1 milliárd forintra nőtt, a tisztított adózott eredmény viszont egymilliárd forintos veszteség volt 2024 első három hónapjában.

Jelentősen növekvő árbevétellel és másfélszeresére ugró EBITDA-eredménnyel kezdte az idei évet a 4iG csoport. A távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport az adózott eredmény szinten veszteséget termelt, a Vodafone azonban három év után először ismét nyereségessé vált, és erős évet zárt az Antenna Hungária is.

Budapest, 2023. június 3.
A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székháza a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utcában. A vállalat elnevezésében a 4i az International (nemzetközi), Innovative (újító), IT (információs technológia) és Investment (befektetés) angol szavakra utal, míg a G a group, vagyis (cég)csoport utalással rendelkezik.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
magyar műholdak
Fotó: Róka László

Megugró év eleji bevétel és EBITDA

A 4iG konszolidált, nemzetközi számvitelei szabvány (IFRS) szerinti nettó árbevétele 157,7 milliárd forintot tett ki 2024. első negyedévében, amely 37 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. A növekedés leginkább a Vodafone inorganikus növekedésnek, illetve a leányvállalatok kiemelkedő működési eredményének köszönhető. Az árbevétel 89 százaléka a távközlési divíziótól, további 11 százaléka az informatikából származott. 

A társaság EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) meghaladta az 54,1 milliárd forintot, az értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA-marzs 34,3 százalékot tett ki.

A vállalat negatív adózott eredményét többségében a csoport korábbi akvizícióihoz köthető, pénzkiáramlással nem járó tételek okozták. A csoport vételár-allokációs hatásoktól, illetve a pénzkiáramlással szintén nem járó nem realizált árfolyamveszteségtől megtisztított vesztesége egymilliárd forint volt. Folytatódott a cégcsoport adóságkonszolidációja, 4,06-szorosra csökkent a nettó adósságnak az elmúlt 12 hónap EBITDA-jához viszonyított mutatója (net debt/LTM EBITDA).

Újra nyereséges a Vodafone, erős számok az Antenna Hungáriától

A cégcsoport közzétette távközlési holdingvállalata, az Antenna Hungária 2023-as éves konszolidált beszámolóját, valamint a Vodafone Magyarország egyedi beszámolóját is. 

A közzétett egyedi és konszolidált beszámolók alapján a leányvállalatok bevétele és eredményessége jelentősen javult 2023 során. Az Antenna Hungária konszolidált beszámolója szerint a társaság 516,8 milliárd forintos árbevétel mellett 202,8 milliárd forint EBITDA-t és 21,5 milliárd forint adózott eredményt ért el 2023-ban. 

A Vodafone Magyarország tulajdonosváltását követő első gazdasági évében újra nyereséges működésről számolt be.

 A távközlési vállalat akvizícióját követően már látszanak az új tulajdonosi intézkedések eredményei: a leányvállalat a magyar számviteli törvény (Sztv.) szerint 240,8 milliárd forintos árbevétellel, 3,3 milliárd forint üzemi eredménnyel és 1,4 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2023-as esztendőt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.