BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapír: izgalmas a régiós kötvénypiac, a magyar befektetők járnak a legjobban

Sorra halasztják későbbre a beárazott kamatcsökkentéseket a jegybankok a régióban. Ez a kötvénypiaci árazásokat is felforgatja.

Májusban egységesen lefelé tartanak a régiós kötvényhozamok; továbbra is a magyar a legmagasabb, a 10 éves 6,73 százalékon állt kedden. Egy hónapja még 7,2 százalékon állt ugyanez a hozam, azóta azonban a magyar jegybank 50 bázispontos kamatvágását teljesen beárazta a piac. Bár a nemzetközi befektetői klíma továbbra is támogató, az elmúlt héten történt némi visszapattanás a hozamban a 6,5 százalékos mélypontról.

LUS_4721
Három évnél hosszabbra könnyebb tervezni piaci államkötvényekkel / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar piaci kötvényhozamok alakulása a magánbefektetőknek sem mellékes. Ha a piaci árazások alapján a hozamok emelkednek, akkor ezek a papírok vonzóbbá válhatnak a lakossági állampapíroknál.

Aki hosszú távra akar fix hozamú állampapírt vásárolni, a lakossági kötvények közül maximum három évre tud előre tervezni: ez a hároméves futamidejű Fix Magyar Állampapírral érhető el, évi 7 százalékos kamatozással. 

A hozamok csökkenése fáziskéséssel érkezett meg Romániába, ahol a múlt héten pillanatok alatt leesett 6,9-ről 6,6 százalékra a 10 éves referenciapapír hozama, a piac egyértelműen kamatcsökkentést árazott. Meglepetésre azonban – hivatkozva az inflációs kockázatokra – a monetáris lazítás elmaradt, az irányadó ráta továbbra is 7 százalék, az elemzők 25 bázispontos előrejelzése ezúttal nem talált be. 

Az igazi fordulat azonban kedden érkezett, kiderült, mégsem olyan rossz a helyzet: 6,6-ről 5,9 százalékra csökkent az infláció áprilisban, vagyis minden elemző becslésénél jobb számok érkeztek (a konszenzus 6,2 százalék volt), az árindex ráadásul 2021 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony. A váratlan fordulat után a kötvénypiaci hozam 6,6 százalékon stabilizálódott.

 

Ilyen szempontból érdekes, hogy az áprilisi inflációs adat Romániában magasabb, mint nálunk, a kötvényhozam azonban Magyarországon nagyobb. Igaz, a kötvénypiaci árazásokat nem csupán a jegybanki kamatpolitika és az inflációs várakozások befolyásolják, hanem számos más makrogazdasági mutató is, egyebek mellett például a GDP-arányos államadósság. Ez nálunk 73,5 százalék volt év végén, ahonnan idén marginálisan csökkenhet csupán. 

Románia 2024-et 48,7 százalékos GDP-arányos államadósság-rátával zárhatja.

A lengyel hozampálya erősen hajaz a magyarra, a 10 éves kötvény hozama 5–5,8 százalék közt mozgott idén, jelenleg 5,68 százalék. A jegybanki ráta 5,75 százalék, múlt csütörtökön tartásról döntött a kamatdöntő tanács, érzékelve a veszélyt, hogy az élelmiszerekre kivetett magasabb adó és a rezsitámogatás júliusi kivezetése ismét felpörgetheti az inflációt. Persze sok országban irigylik a lengyeleket, a fogyasztói árindex áprilisban ugyanis csak 2,4 százalék volt a márciusi 2 százalék után.

Úgy alakult, hogy a magyar kamatpálya a lengyelhez és a románhoz képest sokkal kiszámíthatóbb: az alapkamat 7,75 százalék, s mint kedden Virág Barnabás MNB-alelnök elmondta, június végére 6,75–7 százalékra várják az alapkamatot.

A cseh államadósság finanszírozása a fentieknél jóval kevésbé költséges, a 10 éves hozam csupán 4,06 százalékon állt kedden. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.