BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
National Bank of Romania at Night, Old Town Quarter of Lipscani, Bucharest, Romania

Döntött a román jegybank, ami a forintnak is jó hír lehet

Románia váratlanul elhalasztotta a monetáris lazítást, mivel az Európai Unió egyik legmagasabb inflációja a vártnál kevésbé csökkent. A forint enyhén erősödött a lejjel szemben, amihez érdemes hozzátenni, hogy a magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben is izmosodott.

A román jegybank 7 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, pedig az elemzők 25 bázispontos csökkentésre számítottak. A központi bank a magas inflációval indokolta a lépést, ami márciusban éves szinten 6,6 százalékra lassult a februári 7,2 százalékról, de nem éri el a nemzeti bank 1,5-3,5 százalékos célját.

National Bank of Romania at Night, Old Town Quarter of Lipscani, Bucharest, Romania
Fotó: AFP

A döntéshozókat aggasztják a költségvetési kockázatok is: délkeleti szomszédunk 5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol idén. Ráadásul az országban idén több választásra is sor kerül, miközben egyre nagyobb a bér- és nyugdíjemelés iránti igény. A Magyar Nemzeti Bank áprilisban 7,75 százalékra csökkentette a rátát, amivel tovább zsugorodott a két ország hitelfelvételi költségei közötti távolság.

Ennek ellenére a forint enyhén erősödött a lejjel szemben, amihez érdemes hozzátenni, hogy a magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben is izmosodott. Ma ugyanis közzétették a cseh inflációs adatot, a pénzromlás megugrása pedig a forintnak is jó hír lehet. Egyes piaci szereplők szemében ugyanis erősíti azt a várakozást, hogy ezek után a már újból emelkedésnek indult magyar pénzromlás is tovább nőhet.

 

A VG elemzői konszenzusa is erre számít, ami további lassításra kényszeríti majd az MNB-t kamatvágási dömpingjét, tekintve, ami a cseh példához hasonlóan a forintnak is hosszasan támaszt jelenthet majd, akár még magasan ragadó amerikai kamatkörnyezet mellett is. Lengyelországban például legutóbb szinten tartották a rátákat.

Laza vagy szigorú monetáris politika?

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeztek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. A Fed mellett az Európai Központi Bank, a brit jegybank, a kínai központi bank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat, sőt: már Japán is elhagyta a negatív kamatlábat. 

Az elemzők az év elején arra számítottak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek, most viszont a szakértők szerint csúszhatnak a kamatvágások. A Magyar Nemzeti Bank még 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát, azóta több kamatvágást is végrehajtott, legutóbb áprilisban.

A kamatcsökkentések éve lesz az idei

Az elmúlt évtizedek legagresszívebb jegybanki szigorításai után, az idén sorra csökkentik majd irányadó kamataikat a világ nagy jegybankjai. Az irányt ezúttal is az amerikai jegybank szabja meg, a több ezer milliárd dolláros kérdés az, hogy mikor szánja rá magát az első vágásra a Federal Reserve. A feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil vezetésével – például már meg is kezdték ezt a folyamatot.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.