BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-amerikai befektetők kezébe hullott az olasz bajnok Internazionale

Az Internazionale kínai tulajdonosa nem tudott határidőre fizetni, kénytelen volt átengedni az olasz bajnokcsapat többségi részesedését a hitelezőnek. Ráadásul a most helyzetbe került amerikai Oaktree többségi tulajdonosa a kanadai Brookfield.

Nem akart magának európai futballcsapatot az Oaktree Capital, mégis átvette az idei olasz labdarúgó-bajnokcsapat, az Internazionale irányítását az amerikai befektető. Ami csupán annyit jelez, hogy a nagy magánalap-kezelők a hagyományos vállalati hitelezéstől immár olyan ingoványos területekre is kimerészkednek, mint a sportfinanszírozás. És itt is csak az történik, mint másutt, ha nem fizet az adós.

MILAN, ITALY - MAY 19: Lautaro Martinez of Inter Milan lifts the Scudetto trophy next to Inter Milan players celebrating during the victory ceremony following the Italian Serie A football match Inter Milan vs Lazio at San Siro Stadium in Milan, Italy on May 19, 2024 Piero Cruciatti / Anadolu (Photo by Piero Cruciatti / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A csapatkapitány, Lautaro Martinez a magasba lendíti a bajnoki serleget /Fotó: AFP

Már a múlt héten sejteni lehetett, hogy gazdát cserél az olasz klub, miután a Suning nevű kínai konglomerátumnak, amely 68,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az Inter Milanban, a hét elejéig közel 400 millió eurót kellett volna visszafizetnie az Oaktree amerikai befektetési alapnak.

A kínai Suning Commerce még 2016-ban, 270 millió euróért (307 millió dollárért) vásárolta meg az olasz klub többségi részesedését. Az Inter holdingtársaságai pedig 2021 májusában vettek fel kölcsönt az Oaktree Capitaltól, miután a klub rekord pénzügyi veszteségeket jelzett előre, s 

valamiből finanszírozni kellett a focisztárok és a stáb bérét meg magát a működést.

Az 1908-ban alapított klub legutóbb 2010-ben José Mourinho itányítása mellett nyerte meg az UEFA Bajnokok Ligáját, tavaly pedig a döntőben maradt alul 1-0-ra a Manchester Cityvel szemben. A feszes költségvetéssel működő klub azóta azért küzdött, hogy finanszírozási téren is lépést tudjon tartani az európai csúcsfutball vezető klubjaival. A csapat idén toronymagasan megnyerte az olasz bajnokságot.

Az Inter által ki nem fizetett 395 millió eurós tartozás jelenlegi árfolyamon mintegy 429 millió dollár. Az Egyesült Királyságban a Chelsea Football Club tavaly mintegy 500 millió dollárt gyűjtött össze az Ares Managementtől, míg Spanyolországban a Sixth Street Partners tavaly 360 millió eurót (395 millió dollárt) fektetett a Real Madridba.

Az Oaktree egyike azon növekvő számú nagy amerikai magán-alapkezelőnek, amelyek nemzetközi sportklubokba fektetnek, hogy diverzifikálják a portfóliójukat. A The Wall Street Journal szerint azonban 

a hitelezői tulajdonszerzés stratégiája szokatlan az ágazatban.

Az Oaktree Capitalt a milliárdos Howard Marks alapította. Az alap 172 milliárd dollár értékű eszközt kezel. 2019-ben többségi részesedést szerzett benne egy kanadai alternatív befektetéskezelő, a Brookfield.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.