BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beérhetnek az állami ösztönzők– itt az idő kínai részvényeket venni?

Nyolc százalék feletti rali jöhet év végéig a CSI 300 indexnél a JPMorgan stratégája szerint.

Kedvezően látja a kínai részvénypiac hozamkilátásait a JPMorgan, erről az amerikai nagybank ázsiai és kínai részvénystratégája, Wendy Liu beszélt a CNBC-nek.

A shareholder is paying attention to the stock market at a securities business hall in Hangzhou, capital of East China's Zhejiang Province, on April 29, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Újabb lendületet vehet a kínai részvénypiac a szabályozások nyomán / Fotó: AFP

A szakértő annak apropóján nyilatkozott optimistán, hogy a fő kínai részvényindex, a CSI 300 hétfőn nyolchavi csúcsra emelkedett. A JPMorgan várakozása szerint a részvénykosár 3900 ponton fejezheti be az idei évet, ami az eddigi hat után további bő nyolc százalékos ralit vetíthet előre a jelenlegi szintről.

A részvények teljesítményét a vállalatok eredménye határozza meg. Ha a befektetők a nyereség növekedését látják, az felkelti az érdeklődésüket

– hangsúlyozta Liu.

A stratéga szerint a kínai részvénypiac jelenleg a legolcsóbbak közé tartozik az ázsiai-csendes-óceániai térségben.

A kínai részvénypiacok az elmúlt években alulteljesítőek voltak : a CSI 300 11,4 százalékos eséssel tavaly a harmadik legrosszabbul teljesítő tőzsde volt Ázsiában, de 2022-ben és 2021-ben is veszteséget könyvelhetett el. A hongkongi Hang Seng index 2023-ban 14 százalékkal került lejjebb, ezzel pedig már a negyedik egymást követő évben maradt ereszkedő pályán.

A mélyrepülést megelégelve a kínai hatóságok a likviditást bővítő intézkedésekkel, valamint a piaci visszaélésekkel szembeni szigorúbb fellépéssel is igyekeznek támogatni az ország tőkepiacát.

A Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság élére nemrégiben kinevezett Wu Quing vezetésével a piacfelügyelet szigorúbb szabályokat hozott a vállalatok tőzsdei bevezetéséről, illetve kivezetéséről, valamint figyelmeztetéseket adott ki a nem megfelelő osztalékpolitikát folytató cégeknek.

Az intézkedések megkönnyítik az előírásokat megsértő cégek szankcionálását, cégek megbüntetését a szabályozási előírások megsértése miatt, vagy ha problémák merülnek fel a pénzügyi beszámolójukkal kapcsolatban.

Múlt héten a sokat szenvedett helyi ingatlanszektor is kedvező hírt kapott, a kínai hatóságok ugyanis egy olyan új támogatást jelentettek be, amivel az állami tulajdonú vállalatokat ösztönöznék az eladatlan lakások megvásárlását. Ennek keretében a Kínai Népbank 300 milliárd jüant (42,25 milliárd dollár) bocsátott a pénzintézetek rendelkezésére, hogy hitelezzék a helyi állami vállalatok ingatlanvásárlását.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.