BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a SZIT-ek sem megbízhatóak, hoppon maradtak a BIF részvényesei

Nem árt az óvatosság a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokkal, mert a profit 90 százalékának osztalékként való kifizetése nincs kőbe vésve.

Nagyot ment márciusban a pesti parketten a BIF, alig két hét alatt 480 forintról 780 forintig emelkedett a kurzus. A ralit a SZIT (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) státusz miatti osztalékspekulációk fűtötték. Ám időközben kiderült, hogy egy fillér osztalékot sem fizet a társaság. Így az árfolyam mostanra a rali kiindulópontjáig morzsolódott.   

Az osztalék nincs kőbe vésve / Fotó: Róka László / MTI

Nem véletlenül népszerűek a SZIT-papírok a hazai befektetők körében. A SZIT ügyvezetésének, részvénytársaság esetén az igazgatóságnak az éves beszámoló jóváhagyását követően javaslatot kell tennie a nyereség legalább 90 százalékának mint elvárt osztaléknak a kifizetésére. Ezért ezeknél a részvényeknél jelentős osztalékvárakozás épülhet az árfolyamba. 

A BIF tavaly 10,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, vagyis papírforma szerint akár 9,45 milliárdot is kifizethetett volna osztalékként a társaság a részvényeseknek.

Bár

 a 90 százalékos kifizetés a befektetői köztudatban szinte kőbe vésett mértéknek számít,

valójában vannak olyan esetek, amikor ettől eltérhet a SZIT.  Ilyen például az a helyzet, hogy ha a társaság szabad pénzeszközei nem érik el az elvárt osztalék összegét, akkor a társaság a szabad pénzeszközök 90 százalékának osztalékként való kifizetésére tehet javaslatot. Sőt, amint azt az Ungár Anna, a BIF igazgatósági elnöke által jegyzett közgyűlési javaslat is jelezte, a társaság a folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire, tartalékképzési céllal dönthet úgy is, hogy nem fizet osztalékot.

 

Az április 30-i közgyűlésen az osztalékjavaslat a szabad eredmény 90 százaléka volt, vagyis 2,961 milliárd forint. De ez a javaslat csupán 5,88 százalékos támogatást kapott, így a BIF a tavalyi év eredményének terhére egyáltalán nem fizet osztalékot.

Tavaly a társaság 8,8 milliárd forint osztalékot fizetett, részvényenként 35 forintot, ami a javaslat napvilágra kerülése idején 18 százalékos osztalékhozamot jelentett.

A BIF esete tanulságos lehet a SZIT-spekulációkra fogékony befektetőknek. A profit 90 százalékos kifizetése nem olyan biztos várakozás, mint ahogy az a piacon elterjedt.  

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.