BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A világpiacon rekordokat dönt a narancslé ára, betegség és a klímaváltozás is tizedeli a narancstermést.

Pánik a gyümölcspiacon, brutális drágulás jöhet

Szó szerint keserűvé válhat minden korty a narancslé kedvelőinek. A legnagyobb narancsföldeket olyan betegség sújtja, amely megkeseríti a narancs ízét. Ráadásul a ligeteket a klímaváltozás is tizedeli. Egyes termelők már mandarinnal pótolnák a kieső termést a narancslevekben.

Óriásit drágult a narancslé határidős jegyzésára az elmúlt években, és a jövő sem kecsegtet semmi jóval. A világpiacon most is sorra dönti a rekordokat az ár, legutóbb az okozott pánikot, hogy a vezető világpiaci exportőr Brazíliában a megszokottnál jóval gyengébb narancsszezon várható.

A világpiacon rekordokat dönt a narancslé ára, betegség és a klímaváltozás is tizedeli a narancstermést.
A világpiacon rekordokat dönt a narancslé ára, betegség és a klímaváltozás is tizedeli a narancstermést / Fotó: AFP

A narancslé határidős ügyleteinek árai másfél éve rohamosan emelkednek, ami májusban még fel is gyorsult. A fagyasztott narancslé-koncentrátum kétszer annyiba került kedden, mint egy évvel korábban a New York-i árutőzsdén. 

Ez válság. Ilyet még soha nem láttunk, még a nagy fagyok és hurrikánok idején sem

– summázta Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglészövetség (IFU) elnöke a Financial Timesnak.

 

Mi okozza a narancspánikot?

A példátlan drágulást az tartja fenn, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a termés mennyisége. Habár a hiányt és a szezonális ízváltozásokat a termelők általában meg tudják oldani a korábban lefagyasztott gyümölcslevek frisshez keverésével, ez azonban már alig jöhet szóba. Elfogytak ugyanis a fagyasztott tartalékok, amelyeket amúgy is legfeljebb két évig használhatnak fel.

A piacon így eluralkodott az attól való félelem, hogy a hiány alapvetően átrendezheti az értékesítési láncokat és a narancslé iránti keresletet.

A termelők egy része már feladná a narancstermesztést, és inkább mandarinra állna át, ez a növény ellenállóbb a klímaváltozással szemben.

Az IFU fontolgatja, hogy kezdeményezi a szabályozás megváltoztatását azért, hogy az ital narancson kívül más citrusfélét is tartalmazhasson. Ehhez először az ENSZ Codex Alimentarius élelmiszerszabvány-kódexét kell megváltoztatni, amihez hozzáigazítanák a nemzeti törvényeket – magyarázta Cools.

Klímaváltozás és citruszöldülés

A világ második legnagyobb narancsléexportőre az Egyesült Államok, ahol immár két évtizede felütötte a fejét egy olyan, rovarok terjesztette, gyógyíthatatlan betegség, amely megzöldíti és megkeseríti a termést, majd elpusztítja magát a fát. A hiányt pedig Brazília nem tudja pótolni. A Fundecitrus, a citrustermelők szervezetének becslései szerint az idei brazil narancstermésátlag negyedével kisebb lesz.

A citruszöldülés az Egyesült Államokban és Braziliában is megjelent, a két legnagyobb exportőrpiacon.
A citruszöldülés a két legnagyobb exportőrpiacon, az Egyesült Államokban és Brazíliában is megjelent / Fotó: AFP

A citruszöldülés már Brazíliában is megjelent, a Rabobank becslése szerint az ország délkeleti részén található fő termőterület narancsligeteinek csaknem 40 százaléka fertőzött. Andrés Padilla, a bank elemzője ráadásul kiemelte az üzleti lapnak, hogy a brazil narancsligeteket az átlagosnál magasabb hőmérséklet és az átlagosnál alacsonyabb csapadék sújtotta, olyannyira, hogy még az öntözéses gazdaságokban is keletkeztek károk. 

A betegség miatt a narancs korábban hullik, ami nemcsak azt jelenti, hogy hamarabb kell betakarítani, hanem az íze is más.

A citruszöldüléstől egyedül a fa gyökerestől történő eltávolításával lehet megszabadulni. Mivel azonban még így is terem rossz minőségű gyümölcs a fán, a gazdálkodók nem élnek ezzel a lehetőséggel. Iparági vezetők szerint az ilyen hozzáállás miatt 

a fogyasztók valószínűleg évekig érezni és ízlelni fogják a hatást a pénztárcájukban és a szájukban.

Luxustermékké válhat a cukor – Brutális drágulás jön világszerte

A klímaváltozás is növeli a cukor árát, nem bírják a növények az új időjárási körülményeket. Szakértők szerint el kell felejtenünk azokat a korábbi mezőgazdasági technológiákat, amelyeket egy tízezer éven át tartó, viszonylag stabil éghajlatra terveztünk. Cukorból idén kevesebb termett, mint korábban, miközben a világnak többre lesz szüksége.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.