BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhet a forint: a vártnál sokkal gyengébb amerikai makroadatok láttak napvilágot

Közzétették a legfrissebb amerikai makroadatokat, az elemzők várakozásai helyesnek, de túlzottan optimistának bizonyultak. Lassulni látszik az amerikai gazdaság, ennek pedig a forint örülhet.

Az elemzői várakozásokkal összhangban, de annál sokkal nagyobb mértékben csökkent áprilisban a betöltetlen álláshelyek száma Amerikában: a márciusi 8,488 millióról 8,059 millióra csökkent az üres pozíciók száma, ami a gazdaság megtorpanó lendületéről számol be, egyúttal valamivel közelebb hozza a Fed kamatvágási ciklusának elindulását is.

Close up shot of waved flag of United States of America
Ugrik a forint az amerikai makroadatok láttán / Fotó: Shutterstock

A munkaerőpiaci adatokkal párhuzamosan az amerikai statisztikai hivatal közzétette az ipari megrendelésállomány alakulását is: a havi alapon vett mutató a márciusi 1,6 százalékos bővüléshez képest lassulást mutatott a maga 0,7 százalékos értékével, ami az elemzői várakozásoknak megfelelő adat.

A két adat együttesen a dollár középtávú gyengülését vetíti előre, mivel azt sejteti, hogy a Fed a gazdaság lassulását látva inkább előbb, mintsem utóbb elkezdi majd kamatvágási kampányát, ami a kamattámasz kivágásán keresztül gyengíti a dollárt is.

Az adatok közzétételét követően az euró nagyot ugorva, 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben pár perc leforgása alatt, a forint szintén 0,2 százalékkal került feljebb a zöldhasúhoz mérten.

A piaci várakozások szerint a Fed az idén kétszer csökkenti majd az irányadó kamat szintjét a világ legnagyobb gazdaságában, szeptemberben és decemberben nyúlhatnak majd a jegybankárok a hitelfelvétel költségeihez. 

Bármikor kezdi is el viszont saját kamatcsökkentési dömpingjét a Fed, az EKB-t gyakorlatilag biztos hogy nem tudja majd megelőzni: az eurózóna monetáris hatósága ugyanis csütörtökön minden várakozás szerint 25 bázisponttal csökkenti majd a kamatkörnyezet szigorát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.