BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat ugrik Amerika részesedése a legfejlettebb csipek piacán

Az éleződő globális verseny, az egekbe szálló költségek és az egyre kínzóbb munkaerőhiány fékezik a washingtoni csipprogramot. A tajvani TSMC 65 milliárd dollárt fektet arizonai üzemekbe, de a legfejlettebb technológiáját otthon tartja. Az indoklás a logisztika, míg a valódi ok geopolitikai lehet.

Az amerikai csipipar 53 milliárd dolláros szövetségi támogatása lendületet adott a nagyvállalatoknak, de mára már az ösztönzés korlátai is nyilvánvalók. Komoly kihívás, hogy versenyképességük megőrzése érdekében más országok is növelték a saját csipiparuknak juttatott összegeket. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt két évben jócskán felduzzadtak a csipipar költségei. 

csipek Flag,Of,Usa,On,A,Processor,,Cpu,Central,Processing,Unit
Mire elég 53 milliárd dollár a csipek piacán? / Fotó: Shutterstock

 

Amerika mellett az EU és a távol-keleti országok is öntik a pénzt a csipiparba

A Boston Consulting előrejelzése szerint az amerikai csipprogam 2032-re megháromszorozza az Egyesült Államokban gyártott csipek számát, s a gyártelepítési bumm nyomán 2032-re 14 százalékra nő az amerikai részesedés a globális csipgyártásban, a 2020-as 12 százalékról. Míg a program nélkül az Egyesült Államok piaci részesedése 2032-re 8 százalékra zsugorodott volna.  

Az amerikai piaci részesedés szerény tervezett növekedése is tükrözi, hogy az Európai Unió, Dél-Korea, Japán, Tajvan és Kína szintén fokozza befektetéseit saját csipiparába, vagyis a legfejlettebb félvezetők gyártásáért folytatott globális verseny bővül és gyorsul.

A csiptörvény megállítja a hanyatlást, helyrebillenti az amerikai hajót, és a korábbinál stabilabb pályán tartja

– mondta Jimmy Goodrich, a Rand technológiai elemzésért felelős vezető tanácsadója. 

Az élvonalbeli gyárakra fókuszál Washington  

Ennél is izgalmasabb, hogy a csiptörvény a támogatásokat az élvonalbeli csipgyárakra összpontosítja, s ezen a területen az Egyesült Államok részesedése

nulláról 28 százalékra nő. 

Ami egy igazi bikapiaci bővülés. A minőségi csipek előnyét mutatja, hogy a támogatások döntő része a fejlett csipeket gyártó négy nagy cégnél csapódott le: Intel, TSMC, Samsung, Micron. Bár a TSMC, a világ legnagyobb csipgyártója több mint 65 milliárd dollárt fektet gyárai építésébe Arizonában, a Samsung pedig 45 milliárd dollárt invesztál Texasban, a tajvani és a dél-koreai cég is közölte, hogy a legfejlettebb technológiáját otthon tartja. Ezt a tajvaniak a logisztikai nehézségekkel magyarázták, az esetleges geopolitikai szempontokat meg sem említve. Az azonban világos, hogy így

eggyel több oka lesz Amerikának Tajvan védelmére. 

Az sem lehet véletlen, hogy messze a legtöbb támogatást az amerikai Intel kapta a washingtoni adminisztrációtól.  

Beruházási támogatások a csiptörvény alapján
Az Intel kapta a legtöbbet

Komoly gond lesz a képzett munkaerő hiánya

Jelentős korlát a csipgyártás telepítési költsége is. Egyetlen fejlett csipgyár beruházása 20 milliárd dollárba kerül, s a tervezett amerikai létesítmények csak az évtized második felében lépnek üzembe. 

Hiába is siettetnék azonban a gyárépítéseket, az amerikai iparági vezetők arra figyelmeztetnek, hogy 

a csiptörvény által ösztönzött program szűk keresztmetszete a szakképzett munkaerő hiánya.

Miközben a csipgyártókat Ázsiából az Egyesült Államokba csalogatják, már 2030-ra 67 ezer fős munkaerőhiánnyal szembesülhet az iparág. A betöltetlen állások 39 százalékába kétéves képzési idejű technikusokat, 35 százalékába négyéves képzési idejű mérnököket várnak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.