BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

JPMorgan: jóval nagyobb lehet az OTP éves nyeresége

Főként a megugró nettó kamatbevételeknek köszönhetően messze konszenzus feletti nettó profitot vár az OTP-től éves szinten az amerikai elemzőház. A JPMorgan szerint az OTP részvényeiből diszkontáron lehet bevásárolni.

Annak dacára, hogy számos egyszeri tétel terhelte az OTP első negyedéves eredménykimutatását, igencsak jól kezdte az évet a bank, hiszen a 240 milliárd forintos nettó profit 8 százalékot vert az elemzői konszenzus várakozására – írja befektetőknek szóló jegyzetében a JPMorgan.

LUS_IMG_503620240429 Budapest OTP Bank OTP Bankfiók   Illusztráció Fotó: Kalluis György  LUS  Világgazdaság  VG JPMorgan
A JPMorgan nagyon optimista az OTP-t illetően / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

JPMorgan: az OTP már beseperte az idén várt profit 30 százalékát

Az adózás utáni eredményt rontó, összességében 57 milliárd forintos egyszeri tételek közül a JPMorgan az idei évet terhelő 29 milliárd forintos magyar bankadót és a csoportra kivetett 10 milliárd forintos extraprofitadót, valamint a különböző országok betétbiztosítási díjait emeli ki.

A korrigált adózott nyereség éves bázison 23 százalékos növekedését az amerikai elemzőcég szerint főként a nettó kamatbevételek 40 százalékos bővülése, valamint a kockázati költségek csökkenése okozta.

Az év első három hónapjában ugyanis 7 milliárd forint nettó céltartalékot oldottak fel, főként Magyarországon és Horvátországban, valamint Ukrajnában, ám Üzbegisztánban is normalizálódtak a kockázati költségek, itt a negyedéves céltartalékok kétharmadukkal csökkentek.

A tőketeremtés ugyanakkor visszafogott volt az OTP csoportnál, a CET1 tőkemegfelelési mutató kismértékben, 16,7 százalékra javult, mivel a nyereséghatást nagyrészt ellensúlyozta a kiváltképpen a devizahatásból eredő magas hitelkockázat-növekedés.

Összességében az elemzők kiemelik, hogy a piaci konszenzus által az idei évre várt - nem korrigált - 815 milliárdos nettó eredmény 30 százalékát már hozta is a bank az első negyedévben.

Szintén sokat lendített a bank eredményességén, hogy a működési költségek negyedéves bázison 8 százalékkal visszaestek, bár éves összevetésben 15 százalékkal gyarapodtak.

A vártnál jobb első negyedéves eredmény miatt az amerikai bank elemzői úgy vélik, a piac által várt 860 milliárd forintos éves korrigált profit túlzottan konzervatív lehet, ők maguk 14 százalékkal vannak a konszenzus felett, elsősorban a nettó kamatbevételi sor miatt, ahol 6 százalékkal magasabb számot várnak az elemzői átlaghoz képest.

Diszkontáron forognak az OTP részvényei

Annak ellenére, hogy az OTP részvényei az év eleje óta sokat drágultak – bár az utóbbi időben volt egy kisebb visszaesés a kurzusban –, mind a P/E (árfolyam/egy részvényre jutó nettó nyereség) alapján, mind az egy részvényre jutó könyv szerinti értékhez mérten még mindig diszkontáron forognak a régiós szektortársak papírjaihoz viszonyítva.

Arról nem is beszélve, hogy a részvény csütörtöki 17 480 forintos záróértékét a JPMorgan 22 ezer forintos célára nagyjából 26 százalékkal múlja felül, azaz teljesen indokolt a bank folytatódó sajátrészvény-vásárlási programja.

Az amerikai elemzők egyébként a célárat tekintve is optimistábbak a londoni tőzsde (LSEG) elemzői konszenzusánál, hiszen az utóbbi medián értéke 19 790 forint. Abban azonban nincs eltérés az elemzői konszenzus és a JPM véleménye között, hogy venni kell az OTP részvényeit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.