BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Space,Debris,Around,Planet,Earth

Kapós lett az űrszemét-takarító startup részvénye

A japán űripar felkeltette a befektetők érdeklődését, miután Tokió több milliárd dolláros támogatást ígért a szektornak. A frissen tőzsdére lépett, az űrszemét összeszedésével és megsemmisítésével foglalkozó Astroscale részvényei rakétaként lőttek ki az első kereskedési napon.

Az űrszemét megsemmisítésére specializálódott japán startup, az Astroscale árfolyama 1375 jenen zárta első kereskedési napját a tokiói tőzsdén, ami 61 százalékos növekedésnek számít a 850 jenes bevezetési árhoz képest. A műholdak és rakéták egyre gyakoribb indításával jócskán megnőtt a Föld körül keringő űrszemét mennyisége, viszont az eltávolítására még nem született bevett módszer.

Space,Debris,Around,Planet,Earth
Az Astroscale megoldaná az űrszemét problémáját / Fotó: Shutterstock

Pedig a probléma jelentős, becslések szerint a Föld körül 9300 tonna törmelék keringhet, amelyek a műholdak működését és az űrhajók útját egyaránt veszélyeztetik. Az Astroscale startupot 2013-ban Okada Nobu egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő alapította az űrszemét eltávolítását célzó kereskedelmi vállalkozásként. Az elgondolás szerint műholdra rögzített robotkarral gyűjtenék be az űrszemetet, 

és azt Föld felé irányítva az atmoszférában biztonságosan égetnék el.

A frissen börzére lépett cég projektjeihez kormányzati támogatást nyert Japánban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A jövőben a műholdak javításával is foglalkozna, így az állami megbízások mellett az űrben érdekelt vállalatokkal is szerződne, a lehetséges ügyfelek között szerepelhet az  Elon Muskhoz kötődő SpaceX vagy Jeff Bezos Blue Originja.

A legfrissebb adatok szerint az Astroscale 9,2 milliárd jen veszteséget termelt a 2023 áprilisával zárult pénzügyi évben, a startup pénzügyi igazgatója pedig nem árulta el, hogy mikor lehet nyereséges a vállalkozás. A cég idén azzal került be a hírekbe, hogy februárban egy műholdat bocsátott fel, amely az űrben vizsgálta meg a 2009-ben, Japán által felbocsátott H2A rakéta második fokozatát.

Az ADRAS-J szatellit néhány méteres távolságra közelítette meg a rakéta darabját, és onnan végez megfigyeléseket. Maga a japán űripar egyre jobban érdekli a befektetőket, miután Tokió több milliárd dolláros támogatást ígért a szektornak. Például a műholdgyártó és -üzemeltető iQPS tavaly decemberben lépett a tokiói tőzsdére, azóta a cég részvényei több mint 242 százalékkal nőttek.

Érdemes megemlíteni, hogy nemcsak Japánban érdeklődnek a föld körül keringő törmelék megsemmisítése iránt. A dél-kínai Sencsenben működő Origin Space űrbányászati startup 2021-ben állított alacsony föld körüli pályára egy NEO-01 nevű űreszközt, amely egy másik módszerrel kísérletezik: hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, és égeti el az atmoszférában.

A Hold sötét oldalán: Kína elsőként hozhat kőzetmintát az árnyékos részről

Ha épségben visszatér a kínai Csang’o-6 küldetés űrszondája, akkor Kína lesz az első, aki sikeresen megjárta a Hold sötét oldalát, és kőzetmintákat hozott a Földre. A friss hírek szerint az űrszonda landolt a Déli-sark Aitken-medencéjében, melyet még kevésbé térképeztek fel az űrkutatók. Az űrszonda egy mechanikus kar és fúró segítségével 2 kilogramm felszíni és föld alatti anyagot gyűjt össze két napon keresztül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.