BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Opus Global: javult a csoport jövedelmezősége, nagyot kaszáltak a kamatokon

Kedvezően értékeli a csoport felemás első negyedéves eredményeit az Equilor. Az Opus Global részvényeire adott célár és az ajánlás nem változott.

Miután az Opus Global kiemelkedő teljesítményt nyújtott tavaly, az idei első negyedéves eredményei első látásra kissé kiábrándítónak tűnnek, ám ez a benyomás csalóka – írja a tőzsdei cég egy hete publikált gyorsjelentéséről Czibere Ákos, az Equilor részvényelemzője.

230909_1026_DCS Opus Global
A pénzügyi eredmény húzta fel az Opus nyereségét / Fotó: Dömötör Csaba

Az év első három hónapjában ugyanis a bevétel 13,8 százalékkal, 144 milliárd forintra, az EBITDA 3,9 százalékkal, 27,9 milliárd, míg az üzemi eredmény 4,7 százalékkal, 14,4 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

A csökkenés ellenére azonban javultak a vállalat jövedelmezőségi mutatói, hiszen a fenti számokból már jól látható, hogy az EBITDA-marzs és az üzemieredmény-ráta is emelkedett, mégpedig az előbbi 1,8 százalékponttal 17,1 százalékra, az utóbbi pedig 1 százalékponttal kereken 10 százalékra – emeli ki az elemző.

A pozitív tendencia hátterében pedig az áll, hogy a működési költségek nagyobb mértékben csökkentek, mint a bevételek. Különösen igaz ez a működési költségek mintegy 76 százalékát kitevő anyagköltségekre. A személyi kiadásokra persze ez nem vonatkozik, lévén a csoport munkavállalóinak a létszáma 3,1 százalékkal, a bér pedig 15,7 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb pozitív fordulatot Czibere Ákos a pénzügyi bevételek során fedezte fel, ahol a bázisidőszaki, durván 240 millió forintos mínusz most 2,9 milliárd forintos nyereségbe fordult, ami döntően hozzájárult, hogy az adózott profit 3,6 százalékkal, az új rekodot jelentő 11,2 milliárd forintra bővült.

A menedzsment szerint a pénzügyi szaldó főként a kamatterhek csökkenésének és a devizaárfolyamok kedvező alakulásának köszönhető. Emellett az elemző megemlíti, hogy az Opus mérlegének közel negyedét pénzeszközök teszik ki, melyek egy részét a tárgyidőszakban az elérhető maximális kamatmarzs mellett fialtatták, miközben a cégcsoport teljes adósságállománya 345 millió forinttal, 130,2 milliárd forintra mérséklődött.

A vállalat négy üzletága közül az energiadivízió hozta a legtöbb bevételt, 39,4 százalékos aránnyal. Ezt követte sorrendben az ipari, az élelmiszer és mezőgazdasági, valamint a turizmus szegmens.

Az elemző az Opus Global célárát 527 forinton, ajánlását pedig vételen hagyta.

A társaság részvényei tavaly év végétől péntek délelőttig közel 11 százalékkal, 423 forintra drágultak, miután részvényenként 10,38 forint osztalékot is kaptak a tulajdonosok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.