BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tech ipar nagyvállalatai tartanak Trump alelnök-jelöltjétől

Amíg a Big Tech továbbra is inkább demokrata, a Little Tech egyre jobban húz a republikánusokhoz. Trump alelnökjelöltje, Vance szenátor kulcsszereplője a megosztottságnak. A tech ipar óriásai viszont enyhén szólva tartanak tőle.

Megosztja a technológiai ipart J. D. Vance szenátor, aki Donald Trump elnökjelölt az alelnöki posztra szemelt ki. Miközben Vance kulcsszerepet játszik abban, hogy a republikánusok kortestábort építsenek a hagyományosan demokrata kötődésű Szilícium-völgyben. És úgy tűnik, a startup-ökoszisztémákban érdekelt cégek melléjük álltak, vagyis Trump meghódította a Little Techet. Ám a Big Tech nagyon tart Vance kormányzati szerepétől.

J.D. Vance, a tech ipar óriásainak réme
Vance jó kapitalista, mégis félnek tőle a tech ipar óriásai / Fotó: Middle East Images via AFP

 Vance alelnöki jelölése rossz hír az olyan gigacégeknek, mint a Google, az Apple, a Meta vagy az Amazon. Az ohiói szenátor korábban többször is világossá tette, hogy 

szabályozná vagy feldarabolná a túl nagy és túlságosan erős technológiai vállalatokat.

Ami azért érdekes, mert a republikánusokra hangolódott Little Tech befektetők is éppen azért távolodtak el a demokratáktól, mert úgy érezték túlszabályozza a technológiai szektort.  

Nem Vance találta ki, hogy a Big Tech agyonnyomja a piacot. Régi nóta a Wall Streeten, hogy a széles piacot leképező S&P 500 indexkosár nyereségének javát a mesterséges intelligencia fejlesztésekben érdekelt néhány nagyvállalat adja, ami magában rejti a váratlan piacomlás kockázatát is. A piacot torzító árbefolyásolásról nem is szólva.

Vance jó lesz a Szilícium-völgynek, mert jó kapitalista, aki támogatja a szabad versenyt 

– véli Crystal McKellar, az Aloft VC kockázati tőkecég partnere. Hozzátéve: az olyan gigacégek, mint a Google vagy a Meta liberális nézeteket támogatnak, s így Joe Biden elnök és a demokraták gazdasági hátterét biztosítják. 

A német Handelsblatt más iparági szereplőket is idéz, s arra jut, hogy sokan szerencsésnek tartanák, ha a Fehér Házban dolgozna egy korábbi startup befektető, aki jól ismeri technológiai ágazatot és a kockázati társaságokat. Már Vance saját cége, a Narya Capital, majd politikai pályája is nagyban támaszkodott a PayPal-maffiaként emlegetett befektetői körre, akik a technológiai szektoron belül egy republikánus kemény magot alkotnak. Ennek a vállalati csoportnak egyik vezéregyénisége  Elon Musk is, aki kedden közölte, hogy támogatja Donald Trumpot az amerikai elnökválasztáson, s a kampányához havi 45 millió dollárral járul hozzá egy politikai akcióbizottságon (PAC) keresztül.  

Az utóbbi időben egyre több jel utal a jobbra tolódásra a korábban túlnyomórészt liberális technológiai szektorban. Jól példázza ezt a kockázatitőke-céget vezető Marc Andreessen esete, aki élete nagyobb részében demokrata volt, korábban Obamát is támogatta, 2016-ban pedig Hillary Clinton elnökjelöltségét pénzelte. Most üzlettársával Ben Horowitzcal írtak egy blogbejegyzést, hogy meg kell védeni az induló vállalkozásokat (Little Tech) a kormányzati szabályozástól, amely szerintük bebetonozza a nagy technológiai cégek vezető pozícióját. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.