BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge első hetük volt az ether-ETF-eknek, de a mögöttes trendek rendkívül biztatók

A második legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjai múlt kedden indultak, látványos érdeklődés mellett. A felszínen negatív folyamatokat látni, de hasonló a felállás az etheralapok háza táján is, mint a bitcoin-ETF-ek rajtját követően volt.

Mínuszos nettó tőkeáramlással zárták első kereskedési hetüket a múlt kedden induló, közvetlenül azonnali (spot) etherbe fektető, amerikai tőzsdén kereskedett befektetési alapok – derült ki a Bloomberg adataiból, melyekből az is kitűnik, a bitcoin-ETF-ek indulásához hasonlóan egyetlen alap bődületes tőkevesztésével magyarázható a teljes eszközosztály vesszőfutása.

ether,
Inkább ki, mintsem beszálltak a befektetők az ether-ETF-ekbe, de a token árfolyama is süllyed / Fotó: Idrees Abbas

A Grayscale nélkül szép számokat hoztak az ether-ETF-ek

A ludas pedig ismét a Grayscale, pontosabban annak az az alapja, mely nem újonnan indult múlt kedden, hanem egy már régebb óta meglévő, eddig zárt végűként működő alapjából alakult át tőzsdén kereskedetté – a konverzió során viszont kezelési költségeit ugyanott hagyta, 2,5 százalékon, ahol azok korábban voltak. 

Míg a befektetők korábban kénytelen-kelletlen kifizették a magas díjakat, hiszen nem volt más opció a piacon, a verseny beindulásával már nem elég vonzó az ajánlat a kíméletlen árverseny közepette, hiszen több konkurens is ingyenessé tette a beszállót, hogy magához édesgesse a befektetőket.

A Grayscale konvertált alapja 1,5 milliárd dollárnyi kiszállót élt meg az első négy napon, és ugyan az újonnan létrehozott ETF-ek 1,17 milliárd dollárt be tudtak vonzani, ez kevésnek bizonyult, így 

az ether-ETF-ek első négy napjának tőkeáramlási mérlege 340 millió dolláros mínuszt mutat.

A Grayscale viszont, hogy ne essen ki teljesen a versenyből, indított egy új alapot is, a riválisaihoz hasonlóan nullaszázalékos kezdeti kezelési költséggel, ám ez mindössze 91 millió dollárt tudott bevonni, szemben a BlackRock ETF-jével, melyre 442 millió dollárt, a Bitwisével, melyre 266 milliót, és a Fidelityjével, melyre 219 millió dollárt bíztak a befektetők.

 

Az ETF-ek elindulása óta az ether árfolyama 4,6 százalékkal gyengült, havi viszonylatban 1 százalék körüli gödörben jár a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.