BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Poland Crypto Currency, ether, bitcoin, etf

Hatalmas forgalommal indult az ether-ETF-ek kereskedése, mégis szakad a kriptopiac

A második legnagyobb kriptodevizába fektető tőzsdén kereskedett alapok iránt nagyjából feleakkora volt a kereslet, mint amit a bitcoin debütálásakor láttunk, viszont ezek a számok is kiugróan erősek egy átlagos ETF-induláshoz mérten. Az ether és a bitcoin árfolyama eséssel reagálta le a híreket.

Hatalmas lendülettel fordult rá a kriptopiac az ether-ETF-ek keddi piaci debütálására: a szektor eszközeibe fektető alapok 1,35 milliárd dollárral tudták növelni kezelt tőkéjüket a múlt héten, ebből 1,27 milliárd dollárnyi vagyon pedig egyenesen a januárban induló bitcoin alapokba áramlott be a Bloomerg adatai szerint.

Poland Crypto Currency, ether, bitcoin, etf
A kriptopiac hatalmas lendülettel fordult rá az ether-ETF-ek indulására / Fotó: NurPhoto via AFP

Bomba formában a bitcoin-ETF-ek

Múlt heti ismételt jó teljesítményével immáron négyhetesre nőtt a bitcoin-ETF-ek nyerő szériája: az alapok négy hét alatt 3,1 milliárd dollárt tudtak kezelésük alá vonni június második fele óta, ami látványos irányváltást jelent az újdonsült rohamot megelőző két héthez mérten, amikor 1,2 milliárd dollárnyi tőke menekült ki a legnagyobb kriptodeviza alapjaiból.

A bitcoin-ETF-ek iránti brutális kereslet 25 százalékos raliba hajtotta a token árfolyamát, 

ami a felfutás előtt több mint öthavi mélypontot jelentő 54 ezer dollárig is lesüllyedt egy időre. 

A korábbi mélyrepülés mögött a német kormány lendületes bitcoin-eladásain túl a Mt. Gox tőzsde ügyfél-kártalanítása és a francia választások meglepetésszerű eredménye állt, a bizonytalanság és a félelmek azonban azóta háttérbe szorultak, miután a kriptobarát Trump választási esélyei nagyot javultak, illetve biztosabbá vált, hogy valóban megkapják az engedélyt az ether-ETF-jei – sokkal korábban, mint azt sokan várták.

Kirobbanó hangulatban rajtoltak az ether-ETF-ek

A július 23-ával nyolc befektetési vállalat közvetlenül spot etherbe fektető alapjaival indult el a kereskedés a New York-i tőzsdén és a Nasdaq-on, a BlackRock mellett a Fidelity, a VanEck és a Grayscale is piacra dobta saját alapját – utóbbi egyből kettőt is, így a legdrágább (2,5 százalékos kezelési költség) és a legolcsóbb (0,25 százalék) is az ő nevükhöz fűződik. Ezeknek a rátáknak azonban csak később lesz jelentősége a befektetők számára, mivel

a debütáláskor a legtöbben ingyenessé tették alapjaikat a befektetők számára.

Az ether-ETF-ekkel az amerikai piacnyitáskor indult meg a kereskedés, az első 15 perc során 112 millió dolláros forgalmat élt meg az újszülött szegmens. A legnagyobb érdeklődés

  • Grayscale alapja iránt állt fenn, közel 40 millió dollár képében, 
  • a második helyre a Bitwise került fel 25,5 millió dollárral, 
  • a dobogó harmadik fokán pedig a BlackRock ETF-jét találjuk, 22,5 milliós forgalommal.

Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-elemzője kiemelte: az ether alapok iránti érdeklődés kiemelkedően magasnak számít egy átlagos ETF-debütáláshoz képest, a bitcoinos alapok kezdeti tempójának viszont mindössze a felét teszi csak ki.

Az ether árfolyama látványos értékvesztéssel reagált az alapok kereskedésének elindulására, az árfolyam 1,5 százalékkal gyengült az ETF-ek debütálását követő fél órában. A második legnagyobb kriptodeviza egyébként az idén 53, míg az elmúlt egy évet tekintve 85 százalékos pluszban jár.

Az ether-ETF-ek debütálására a kriptopiac egésze is gyengélkedéssel reagált, a bitcoin 0,6 százalékkal, a solana 0,4 százalékkal, a ripple pedig 0,9 százalékkal került lejjebb a piacnyitást követő bő fél órában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.