BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfedik lapjaikat Amerika üdvöskéi, a piacok is beleremeghetnek

A technológiai és az egészségügyi vállalatok lehetnek a csütörtökön rajtoló amerikai gyorsjelentési szezon sztárjai. Az S&P 500 indexet alkotó félezer vállalat nyeresége átlagosan tizedével, bevételük pedig négy százalékkal bővülhetett a második negyedévben.

Újabb mozgalmas három hónapot zártak az amerikai tőzsdék, hamarosan pedig az is kiderül, hogy a legnagyobb tengerentúli cégek hogyan teljesítettek a magunk mögött hagyott időszakban: indul ugyanis a második negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon.

gyorsjelentés, S&P 500, jelentési szezon, West,Bangal,,India,-,April,20,,2022,:,S,And
Számot adnak negyedéves teljesítményükről az amerikai nagyvállalatok / Fotó: Shutterstock

Az S&P 500 indexben szereplő tőzsdei társaságok bevétele átlagosan 4,1 százalékkal bővülhetett április és június között éves alapon, a vállalatok profitja pedig ennél is nagyobb ütemben, 10,1 százalékkal gyarapodhatott az LSEG Lipper legfrissebb előrejelzése alapján.

A prognózis teljesülése egyben azt is jelentené, hogy az amerikai gazdaság gerincét adó félezer vállalat összesen 3721 milliárd dollár bevétel mellett 487 milliárdos nyereséget ért el ebben az időszakban. Előbbi 153, utóbbi 41 milliárd dollárral lenne magasabb a tavaly április és június között megtermeltnél.

Technológia és egészségügy a fókuszban

Az amerikai vállalati eredménybővülés motorjai a távközlési és az egészségügyi szektor lehetnek, ahol egyaránt 20 százalék feletti profitugrásra van kilátás. 

Kiugró negyedévet tudhat maga mögött az Nvidia és a Microsoft nevével fémjelzett technológiai szektor is, ami a mesterséges intelligencia előretörésének is köszönhetően éves alapon 17 százalékkal erősödő profitban nyilvánulhat meg. A technológiai cégek ezt mind közül a legmagasabb, közel tíz százalékos bevételbővüléssel is alátámaszthatják. 

A három éllovas mellett még az energiacégeknél várható átlag feletti, 11 százalékos eredménynövekedés, amihez ugyancsak  az átlagosnál nagyobb, 6,3 százalékos forgalombővülés társulhat majd. Erre azzal együtt van kilátás, hogy a szektor legjelentősebb képviselője, az Exxon olajvállalat a minap profitfigyelmeztetést adott ki, felkészítve a részvényeseket, hogy a szűkülő finomítói árrések miatt 17 százalékkal alacsonyabb eredményről adhat majd számot.

A 11 szektor közül csupán kettő, az iparcégek és a nyersanyaggyártók bevételei apadhattak kisebb mértékben a tavalyihoz képest, a nyereségeket tekintve pedig utóbbi kettő mellett az ingatlanszektorban van kilátás visszaesésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy az iparvállalatok és az alapanyaggyártók lehetnek az előttünk álló jelentési szezon sereghajtói. Különösen utóbbiak, melyek körében átlagosan messze a legnagyobb mértékben, közel tizedével apadhatott a nyereség.

A Deltával és a bankokkal indul a szezon

A sort a bevett gyakorlatnak megfelelően a Delta Air Lines nyitja majd a csütörtöki tengerentúli piacnyitás előtt, és ugyancsak holnap ismerhetik meg a befektetők a PepsiCo második negyedéves eredményét is.

Pénteken a bankokon lesz a világ szeme, a hat legnagyobb amerikai pénzintézet közül a JPMorgan, a Citibank és a Wells Fargo is ekkor jelent majd. Jövő hét hétfőn csatlakozik hozzájuk a Morgan Stanley, Goldman Sachs és a Bank of America triója is, innentől kezdve pedig már futószalagon érkeznek majd az amerikai vállalatok beszámolói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.