BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező fordulat jöhet a lítium piacán

A lítiumkarbonát árfolyama nagy volatilitást mutatott az elmúlt években. A közelmúltban a lítium kurzusa zuhanórepülést produkált az elektromos autók iránti kereslet visszaesése miatt, ám több okból is megindulhat az árfolyam emelkedése. A lítiumbányászok részvényei is haszonélvezői lennének a fordulatnak.

Noha évekkel ezelőtt még egyáltalán nem lehetett hallani a lítiumról, az elektromos autók elterjedésével közismertté vált a nemesfém, mivel az akkumulátorok egyik fontos alapanyagát képezi. A jegyzésárak a korábbi tonnánként 5000 dollár körüli szintekről 2021 második fél évétől indultak dinamikus emelkedésnek, majd 84 000 dollár körül tetőztek 2022 novemberében. 

lítium
Az első számú lítiumbányász az ausztrál Albemarle / Fotó: Albermarle Australia

Az azóta eltelt időszakban tetemes árfolyamesés következett be, a kurzus 12 000 dollár per tonna alá zuhant július elejére. A lítium keresletét szinte teljes mértékben az elektromos autók elterjedése határozza meg, ezért a fordulat nagyrészt az elektromosautó-értékesítés visszaesésének a következménye. Ennek ellenére a hosszú távú trendek mégis kedvezők lehetnek.

Mi támogatja a lítium árának hosszú távú emelkedését?

Az első támogató trend az elektromosautó-értékesítés globális mixen belüli növekedése lehet. A Nemzetközi Energiaügynökség visszatekintő adatai szerint, amíg 2011-ben 39 ezer elektromos autót értékesítettek világszerte, addig ez a szám 2023-ra 14 millióra emelkedett, ezáltal a globális autóértékesítés 18 százalékát már az elektromos autó adta, vagyis nagyságrendileg minden ötödik eladott autó tisztán elektromos vagy hibrid volt. A várakozások szerint 2025-ben 20 millió, 2030-ra pedig 40 millió darabra emelkedhetnek az eladások.

A regionális megosztottságot tekintve a várakozások szerint Kína vezető szerepe továbbra is megmaradhat – jelenleg az elektromosautó-állomány fele van Kínában –, Európában kisebb visszaesés várható, amit az elmúlt hónapok adatai is mutatnak, az USA-ban pedig 6 százalékkal nőhet a részarányuk.

A fordulat mellett szól a szűkebb kínálat is

A második támogató trend a globális lítiumkitermelés nagy koncentráltsága lehet, mivel a kitermelés jelentős részét 

  • Ausztrália, 
  • Kína és 
  • Chile 

adja, a feldolgozást pedig teljes egészében Kína, Chile és Argentína. A várakozások szerint Kína lehet a jövőben a kínálat motorja, azonban a kitermelt lítium közel fele gyatra minőségű, ezért a feldolgozása sokkal költségesebb, mint a jobb minőségű ércet kitermelő bányákban. 

A lítium árfolyamának utóbbi két évben végbement, jókora esésével a kitermelés 20 százaléka veszteséges, így több kitermelőegység is felfüggesztette a működését, ami szűkebb kínálatot eredményez, és ezzel hozzájárulhat egy újabb emelkedő trend kialakulásához.

Az Albemarle a legnagyobb kitermelő

Ha kitettséget akarunk szerezni a lítiumbányászatban, akkor érdemes a világ legnagyobb lítiumkitermelő cégét, az amerikai Albemarlét felvenni a portfóliónkba. A vállalat, amely a lítium 70 százalékát Ausztráliában, a maradékot Chilében bányássza, tavaly 9,6 milliárd dolláros árbevétel mellett 3,5 milliárd dollár EBITDA-t ért el. 

Idén a lítiumárak jelentős zuhanása miatt az első negyedéves eredmény meredeken visszaesett, az EBITDA 291 millió dollárra zsugorodott. A társaság azonban nincs túlzottan eladósodva, 3,5 milliárd dolláros adósságállománya mellett 2 milliárd dollárnyi készpénzzel is rendelkezik.

A vállalat árfolyamának gyengülése tükrözi a lítiumárak hanyatlását, de összességében véve a szektor legerősebb szereplője. Jó minőségű készletekkel és alacsony adósságállománnyal vészelheti át a kedvezőtlen időszakot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.