BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Canary,Wharf,,London,,Uk.,11th,August,2022.,Low,Angle,View amerikai bank

A részvénypiaci vérfürdő az amerikai bankokat is magával rántotta

A pénzintézeti lejtőn a Citigroup esett a legtöbbet, bár a Wells Fargo és a Morgan Stanley sem volt sokkal lemaradva. A recessziós félelmek miatt az amerikai bankok árfolyama is zuhanórepülésbe kezdett.

A vezető amerikai bankrészvények hétfőn a piaci pánik hatására meredeken estek, mivel a recessziótól való félelem miatt a befektetők elkezdtek menekülni a gazdaság egészségéhez szorosan kapcsolódó szektorból.

Canary,Wharf,,London,,Uk.,11th,August,2022.,Low,Angle,View amerikai bank
Az amerikai bankok közül a Citigroup szenvedte el a legnagyobb esést / Fotó: John Gomez

A hitelezők jellemzően akkor érzik meg a szorítást, amikor a recesszió fokozza a magasabb munkanélküliség okozta hitelezési veszteségek miatti aggodalmakat, miközben a hitelkereslet – amely a nyereségesség kulcsfontosságú tényezője – szintén megrázkódik.

Magabiztosan hozta a negyedévet az amerikai bankszektor királya

Noha Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a pénzintézet minden várakozást felülmúló második negyedéves eredményeit főként a bivalyerős amerikai gazdaságnak tulajdonítja, azért a vetélytársak nemigen tudják megközelíteni a teljesítményét.

A megbotló bankok sorát a Citigroup vezette csaknem 5 százalékos zuhanással. A Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Goldman Sach árfolyama fejenként mintegy 4 százalékot csökkent, míg a JPMorgan Chase és a Bank of America 2,7 százalékkal, illetve 3,5 százalékkal esett.

A gazdaság látszólag rosszabb bőrben van, mint azt az emberek a múlt heti gazdasági adatok alapján gondolták, emiatt pedig a bankszektorba fektetett bizalom is megbicsaklott 

– mondta Jason Goldberg, a Barclays banki elemzője a Reutersnek.

A befektetők idegesek, amióta tavaly – részben a magasabb alapkamatok miatt – bizalmi válság sújtotta a szektort, és három nagy regionális szereplőt is padlóra küldött. A nagy tőkeértékű banki részvények kosarát követő S&P 500 Banks Index legutóbb 3,3 százalékkal, míg a KBW Regional Banking Index 3,5 százalékkal esett.

Az amerikai munkanélküliségi ráta júliusban közel hároméves csúcsra, 4,3 százalékra ugrott a munkaerő-felvétel jelentős lassulása közepette, ami fokozta a munkaerőpiac romlásától való félelmeket, és potenciálisan recesszióra hajlamossá teheti a gazdaságot.

A gazdasági gyengeség valószínűleg a szektor kilátásaiba is beszivárog, miután a szektor negyedéves eredményszezonja vegyes volt, ahol a vezető amerikai bankok vezetői megosztottak maradtak a Fed kamatcsökkentési tervét illetően, és a fogyasztók egészségi állapotának romlását jelezték.

Fekete hétfő: összeomlottak az ázsiai tőzsdék, szakad a forint és a bitcoin is

Japán, Tajvan és az Asia Dow rengeteget veszített, a kriptodevizák még többet. Az ether húsz százalékot dobott le magáról. A forint is hatalmas pofonokat kap.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.