BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai erdőket vesz a francia olajcég – így kompenzálja a környezetromboló tevékenységét

A Wall Streeten virágzó piac az ellentételezés. Miután a fák a növekedésük során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, hektármilliónyi eladó erdő várja a környezetromboló vállalatokat. A TotalEnergies célja az, hogy 2050-re a cég kibocsátási egyenlege nettó nulla legyen. A francia cég az Egyesült Államok 10 szövetségi államában vásárol erdőket.

A francia TotalEnergies a valaha volt legnagyobb szén-dioxid-kompenzációs vásárlást hajtja végre, amikor 100 millió dollárt költ amerikai erdők megőrzésére. 

 Total Energies erdők
Nagy üzlet az erdők értékesítése bűnbánó nagyvállalatoknak / Fotó: AFP

TotalEnergies az Egyesült Államok 10 szövetségi államában vásárol erdőket. Az a koncepció, hogy az állva maradt fák a növekedésük során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből. 

Az olajvállalat közölte, hogy kompenzációkat halmoz fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellentételezésére. Mert 2030-ig nem tudja elérni a kibocsátás előírt mérséklését. Tavaly év végéig 725 millió dollárt különített el a világ természetes szénelnyelőinek megőrzéséből vagy helyreállításából származó ellentételezésekre, beleértve a vizes élőhelyeket és az erdőket is.

2030-ban elkezdjük kompenzálni a maradék kibocsátásunkat, s az a célunk, hogy 2050-re a TotalEnergies kibocsátási egyenlege nettó nulla legyen

– mondta Adrien Henry, a természetalapú megoldásokért felelős alelnök. 

Eladói oldalon az Aurora Sustainable Lands áll, melyet két évvel ezelőtt hoztak létre, hogy végrehajtsa a Wall Street eddigi legnagyobb befektetését az ellentételezésekre. A T. Rowe Price Group leányvállalata, az Oak Hill Advisors által vezetett 

befektetők 1,8 milliárd dollárért vásároltak közel 1,7 millió hektárnyi keményfa erdőt, 17 államban. 

Tavaly az Aurora több mint 100 millió dollár értékben adott el ellentételezést különböző vásárlóknak. Idén újabb csomagot értékesítenek. Ügyfeleik között találjuk a TotalEnergies mellett a Microsoftot is. 

A legtöbb önkéntes erdőkompenzáció árát magánúton tárgyalják, ezért nem ismert az árazás. Mindenesetre, az amerikai származékos piacokat felügyelő Commodity Futures Trading Commission tavaly azt mondta, hogy

prioritássá teszi a szén-dioxid-kompenzáció szabályozását.

A Biden-adminisztráció pedig idén májusban adott iránymutatásokat, melyek célja az önkéntes szén-dioxid-piacokba vetett bizalom megerősítése. Míg az amerikai tőzsdefelügyelet a 2026-os pénzügyi évtől kötelezi a tőzsdecégeket a kibocsátások közzétételére. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.