BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátországba nyomulna a legnagyobb afrikai energiacég, a Mol is érintett lehet

Az Algériából érkező cseppfolyósított földgáz európai állomása az omisalji terminál lenne Krk szigetén.

 A krki LNG-terminálon át vezetne a legnagyobb afrikai energiavállalat, az algériai Sonatrach egyik szállítási útvonala Európába. A tervek szerint földgázzal és elektromos árammal látnák el az európai országokat. A cég tavaly 77 milliárd dollár értékben exportált földgázt és kőolajat.

 A cseppfolyósított földgáz európai állomása az omisalji terminál lenne / Forrás: Shutterstock

Algéria lehet Európa akkumulátora

– nyilatkozta Rachid Hachichi, a Sonatrach vezetője a horvát Jutarnji List tudósítása szerint. Hozzátette: Algéria óriási napelem-potenciállal rendelkezik, és 

az Európába irányuló villamosenergia-export tenger alatti kábeleken keresztül történne Olaszországba és Spanyolországba,

bár a hálózat még nincs kiépítve. A cseppfolyósított földgáz (LNG) európai állomása pedig az omisalji terminál lenne. 

A Mol nem bérlője a krki terminálnak, de importálhatott algériai gázt

A krki terminált üzemeltető állami vállalat, az LNG Croatia megerősítette a horvát lapnak, hogy tárgyalásokat folytattak a Sonatrach céggel azokról a műszaki feltételekről, amelyeket a terminál biztosít a gázt szállító hajók fogadására. Továbbá azt is megerősítették, hogy ebben az évben két algériai LNG-szállító hajó kötött ki az omisalji terminálon.

Bár a magyar Mol formálisan nem bérlője a krki terminálkapacitásnak, de a MET és az MVM révén, melyek a terminál legnagyobb bérlői 2037-ig, importálhatott gázt Algériából a magyar olajvállalat

– írja a Jutarnji list.

A Sonatrach az oroszok ukrajnai invázója óta fokozottan aktív a térségben, többek közt a szlovénekkel is megállapodtak földgázszállításról Olaszországon keresztül. 

Az algériai vállalatnak Indiában, Brazíliában és az észak-amerikai piacon is komoly tervei vannak.  Olyan nagy cégekkel áll kapcsolatban, mint a Chevron, az ExxonMobil, a Sinopac és az Eni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.