BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó híreket kapott a forint, délután viszont jöhet a józanító pofon – a tőzsdék is csak keresik az irányt

A pesti tőzsde a nyugati piacokhoz hasonlóan tapogatózva oldalazik a nyitást követően, adatdömpingre várnak a befektetők. A forint egyelőre erősödik, de nem érdemes előre inni a medve bőrére.

Iránykereséssel indult a nap a pesti tőzsdén, a BÉT blue chipjei felemás formában kezdték meg a hét utolsó kereskedési napját. A BUX index 0,08 százalékos pluszban, 73 255 pontig erősödött a nyitást követő percekben.

BÉT
A forint egyelőre örül a reggeli adatoknak, érdemes lesz viszont délután is figyelni – a tőzsdék sem tudják, merre van ez előre / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Keresik az irányt a tőzsdék

Az OTP árfolyama 0,11 százalékkal 18 455 forintig gyengült a kezdő gongszót követően, a Magyar Telekom papírjait pedig a tegnapi záróáron, 1020 forinton adják a befektetők. Ezzel szemben a Richter kurzusa 0,09 százalékkal 10 740 forintig, a Mol jegyzése pedig 0,52 százalékkal 2724 forintig erősödött a kereskedés első perceiben.

A felemás, kivárást sugalló hangulat az európai tőzsdéken is visszatükröződik: a francia, a brit és a spanyol parkettek 0,3 százalék környéki pluszban nyitottak egyaránt, a holland és a német piac viszont magával rántotta az átfogó európai Euro Stoxx mutatót is, mely 0,1 százalékos mínuszt mutat a nyitást követően.

A tapogatózó hozzáállás pedig nem véletlen.

Ma késő délelőtt teszik közzé ugyanis az eurozóna inflációs- és munkanélküliségi adatait, majd a délután közepén érkeznek az amerikai PCE-inflációs számok is, melyeknek egyaránt jelentős piacmozgató hatásuk lehet.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

Egyelőre jó formában a forint

A forint egy hajnali gyengülési hullámot követően élesen erős oldalára fordult, miután a KSH közzétette a hazai ipari termelői árakkal, illetve külkereskedelmi mérleggel kapcsolatos adatokat – előbbi további áremelkedésről, utóbbi pedig szép többletet mutató mérlegről számolt be, ez a két adat pedig egyaránt az MNB kamattartásával kapcsolatos várakozásokat erősíti. 

Ha pedig a magyar jegybank következő ülésén nem csökkenti az irányadó kamatot, akkor nőhet a hazai deviza dollárral szembeni kamatkülönbözete, lévén a Fed szinte biztosan megnyirbálja saját rátáját szeptemberben, ez pedig egyértelműen támaszt nyújthat a forintnak akár középtávon is.

A forint a reggeli órákban 0,08 százalékos pluszt mutatva 392,42-n áll az euróval szemben, a dollárral szemben pedig 0,1 százalékos az erősödés, 354,22-n áll a kereszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.