BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázta nyereségét a Richter

A gyenge forint és az Egyesült Államokban jól teljesítő, cariprazine hatóanyagú csúcskészítmény is javította a gyógyszergyártó első féléves teljesítményét. A Richter 420 milliárd forintra emelkedő árbevétel mellett duplázódó, 138 milliárdos adózott nyereséget ért el.

Erős első féléves teljesítményről számolt be kedd reggel a Richter, amely 1,5 százalékos bevételbővülés mellett minden főbb eredménysoron két számjegyű növekedést ért el, miközben adózott nyeresége bő kétszeresére ugrott.

Richter, nyereség, gyógyszergyártó, Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár
Megduplázta nyereségét a Richter az első fél évben / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hazai gyógyszergyártó társaság árbevétele 1,5 százalékkal 419,7 milliárd forintra emelkedett, mivel a gyógyszergyártás 14,1 százalékos bővülését nagymértékben ellensúlyozta a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletrész tavaly tavaszi eladása következtében visszaeső nagy- és kiskereskedelmi forgalom.

A bruttó fedezet 15 százalékkal 289 milliárd forintra nőtt, a bruttó fedezeti hányad pedig 0,6 százalékponttal 70,0 százalékra javult 2024 első félévében.

Kilőtt a profit, a gyenge forint is kellett hozzá

A tisztított üzemi eredmény (EBIT) elérte a 136 milliárd forintot, ami 21 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az árfolyamhatások kiszűrésével a tisztított EBIT 133 milliárd forintot tett ki.

Az adózott eredmény a tavalyi több mint kétszeresére, 138 milliárd forintra nőtt, amihez a pénzügyi eredmény is nagyban hozzájárult. 

Az ingadozó árfolyammozgásoknak betudhatóan a Richter ugyanis 21 milliárd forint árfolyamnyereséget könyvelhetett el a gyengébb forint miatt, szemben az egy évvel ezelőtti jelentős, 49 milliárd forintos árfolyamveszteséggel. Duplázódott a szabad cash flow is, amely 111 milliárd forintot tett ki az időszakban.

Két számjegyű bővülés a legtöbb piacon

A forgalom területi megoszlását tekintve

  • Európában 9 százalékos, 
  • Észak-Amerikában 19 százalékos, 
  • Latin-Amerikában 33 százalékos, 
  • Ázsiában pedig 39 százalékos növekedésről számolt be a társaság. 

A főbb piacok közül csupán Oroszországban zsugorodott – 7 százalékkal – az értékesítés. Magyarországon eközben tizedével ugrott meg a forgalom.

A neuropszichiátiai üzletág bevételei 22 százalékkal nőttek a Vraylar 18 százalékkal bővülő amerikai értékesítésétől is támogatva.

A nőgyógyászati szegmens forgalma 15 százalékos bővülést mutat, ezen belül a kulcsfontosságú márkák (EVRA, Drovelis, Ryeqo és Lenzetto) továbbra is a növekedés fő hajtóerői maradtak, de a hagyományos portfólió is jól teljesített.

A biotechnológiai üzletág árfolyamszűrt bevételei ötödével haladták meg a tavalyi első félévit, mivel a CDMO alacsony bázisról emelkedett, míg a Terrosa értékesítését a partnereknek történő előzetes gyártás és szállítás támogatta.

A general medicines üzletág a második negyedévben visszatért a két számjegyű forgalomnövekedéshez. A szezonális tényezők megszűntek, a kelet-európai eladások javultak, a volumen/mix hatás továbbra is támogató maradt, amit segítettek az új bevezetések, emellett az árfolyamhatás is pozitív volt a második negyedévben.

Tartja az éves célt a Richter vezetése

Az erős első féléves eredmények fényében a vezetőség megerősítette a 2024 egészére vonatkozó előrejelzését.

A gyógyszeripari bevételek így 2,15–2,25 milliárd euró közé futhatnak be, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) pedig 725–750 millió euró közötti lehet. 

A vállalat azzal számol továbbá, hogy az M&A-ügyletek további egy százalékponttal támogathatják az árbevétel növekedését, de kismértékben, körülbelül 10 millió euróval negatívan befolyásolhatják az EBIT-et idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.