BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem fenyegeti recesszió az amerikai gazdaságot - erősödik a dollár, gyengül a forint

A gyenge oldalára lökte a forintot a második negyedéves amerikai GDP-adat feljavítása. Most úgy látszik, nincs késésben a Fed a kamatcsökkentéssel.

Az Egyesült Államokban az idei második negyedévben 3 százalékkal nőtt a GDP év per év alapon a csütörtökön közzétett második becslés szerint. Az első becslés és az elemzői várakozás egyaránt 2,8 százalék volt. 

A trader works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) ahead of the closing bell in New York City on August 5, 2024. Wall Street stocks deepened their losses Monday and Tokyo had its worst day in 13 years as panic spread across trading floors over fears of recession in the United States. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
A WSJ dollárindex 0,2 százalékkal emelkedett az adatközlés után / Fotó:  Charly TRIBALLEAU / AFP

A 3 százalékos gazdasági növekedéshez a fogyasztás 1,95 százalékkal járult hozzá, a kormányzati kiadások 0,46 százalékkal, a külkereskedelem 0,77 százalékkal, míg a beruházások 0,78 százalékkal. 

A felfelé korrigált GDP adat azt mutatja, hogy nincs recessziós veszély az amerikai gazdaságban, vagyis továbbra is sanszos a sokat emlegetett puha landolás. És úgy tűnik, a korábban lábra kapott elemzői aggodalmak ellenére sincs késésben az amerikai jegybank szerepét játszó Fed, vagyis

 reális a szeptemberi 25 bázispontos kamatvágási várakozás.   

Szintén közzétették az új munkanélküli-segélykérelmek számát, ami 231 ezer fő volt, s megfelelt az elemzői várakozásnak. Közölték a negyedéves PCE maginflációt is, ami 2,8 százalék lett, szemben a 2,9 százalékos várakozással. Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. 

Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A Fed az utóbbit preferálja. A WSJ dollárindex 0,2 százalékkal emelkedett. Az amerikai dollár erősödött az euróval szemben.

A forint az erős oldalon várta a döntést, az euró-forint 392,3 közelében várakozott, majd az amerikai makroadatok közlését követően 392,7 fölé szúrt fel a kurzus. Míg a dollár-forint kereszt a 353,5 közeléből 354,5 fölé lendült. 

Kedden a német GDP adat sokkolta a piacokat. Bár a júliusi előzetes adatok alapján a piac 0,1 százalékos növekedésre számított, de az ár- szezonális és naptári kiigazítás után, a végleges adatok szerint a második negyedévben a német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott, szemben a január–március közötti 0,2 százalékos erősödéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.