BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelent az Nvidia: másfél évnyi magyar GDP mozdulhat meg a tőzsdén – szürreális ralira készülnek a befektetők

A mesterséges intelligencia térnyerésének eddigi legnagyobb nyertesében továbbra is szinte végtelen potenciált látnak a befektetők, ez pedig a szerda éjszaka érkező gyorsjelentéssel kapcsolatos tétek alakulásán is meglátszik. Az Nvidia árfolyama 10 százalékot ugorhat, ha igaza lesz a befektetőknek, ez több mint 300 milliárd dolláros tőkemozgást jelent – ekkora vagyont a teljes magyar gazdaság másfél év alatt sem termel ki.

Az Nvidia szerda éjszaka érkező gyorsjelentése az opciós tétek alakulása alapján 305 milliárd dolláros kilengést hozhat a cég piaci kapitalizációjában – mutatott rá a Reuters elemzése. Ez a mozgás nagyobb fel- vagy éppen leértékelődést jelentene, mint például a Netflix teljes tőzsdei értéke, és egyébként az S&P 500-kosárban szereplő cégek 95 százalékának piaci értékénél is nagyobb lenne.

ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Hatalmas mozgást okozhat az Nvidia gyorsjelentése a piacon / Fotó: AFP

Kisujjból lenyomja Magyarország másfél évnyi GDP-jét az Nvidia

Az opciós piaci tétek azt vetítik előre, hogy a 3,11 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációjú Nvidia részvényei 9,8 százalékkal lenghetnek ki a gyorsjelentés megjelenését követő csütörtöki nyitás után – ekkora várt árfolyammozgásra az elmúlt három évben egyszer sem volt példa a cég papírjainál, és látványosan felülmúlhatja a cég beszámolójának közzétételét követő, átlagosan 8,1 százalékos kilengést is.

Az Nvidia várt árfolyammozgását ugyanakkor az opciós piacok a múltban legfeljebb megközelítőlegesen találták el, de sokszor még úgy sem: a várakozások például egyszer sem szóltak mínuszokról, a valóság pedig többször mégis azt hozott.

A határidős jegyzések alakulása arra is rámutat, hogy a befektetők sokkal inkább tartanak egy nagy raliból való kimaradástól, mintsem attól, hogy nagyot buknak az Nvidia részvényeivel: a befektetők ugyanis 

7 százalékos esélyt adnak annak, hogy az árfolyam 20 százalékkal emelkedik péntekig, 

és mindössze 4 százalékot annak, hogy ugyanekkora mínuszba kerüljön a kurzus a hét utolsó két munkanapján.

A gyorsjelentések előtt a befektetők általában inkább fedezni kívánják befektetéseiket, mintsem bebiztosítani, hogy benne lesznek a felfutásban. Az Nvidia esetében most ennek szöges ellentétét látjuk

– mondta a Reutersnek Steve Sosnick, az Interactive Brokers vezető stratégája.

Az Nvidia árfolyamának alakulása pedig messze nemcsak a cég befektetői számára fontos, hanem a teljes amerikai piacnak is: a vállalat részvényei ugyanis az idén 166 százalékkal értékelődtek fel, ezzel pedig a teljes S&P 500 index idei 18 százalékos erősödésének több mint negyedéért feleltek egymaguk.

Az Nvidia papírjai azonban nemcsak értékük növekedésével, de árfolyamuk csapkodásával is az amerikai tőzsde topligájába tartoznak: a cég részvényei ugyanis kétszer akkora volatilitást mutattak az idén, mint az ezermilliárd dollár feletti piaci értékű cégek átlagosan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.