BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Chevron,Offshore,Rig,,Gulf,Of,Thailand,-,March,5,,2019

Felfedte lapjait az Exxon és a Chevron: felemás arcát mutatja az amerikai olajipar

Az Egyesült Államok két legnagyobb olajipari vállalata közül nőtt ExxonMobil profitja, míg a Chevroné csökkent. Utóbbi azt is bejelentette, hogy elköltözik Kaliforniából.

Az Egyesül Államok legnagyobb olajipari vállalata, az ExxonMobil 9,2 milliárd dolláros, részvényenként 2,14 dolláros nettó nyereséget ért el a második negyedévben, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 7,9 milliárd dolláros, papíronként 1,94 dolláros profithoz képest. A bevétel éves szinten 12 százalékkal, 93 milliárd dollárra nőtt, meghaladva az elemzők várakozását.

Chevron,Offshore,Rig,,Gulf,Of,Thailand,-,March,5,,2019
Felemás képet fest az amerikai olajóriások jelentése / Fotó: Shutterstock

A cég világszinten 11 százalékkal több olajat termelt ki éves összevetésben, mivel Guyanában és a Permian-medencében felpörgették a termelést. 

A rivális Chevron már kevésbé pozitív jelentést tett közzé: a cég nettó nyeresége 26 százalékkal, 4,43 milliárd dollárra, részvényenként 2,43 dollárra csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A bevétel több mint 5 százalékkal, 51,2 milliárd nőtt. Az olajipari nagyvállalat amerikai kitermeléssel foglalkozó ága jobban teljesített a nemzetközi részlegnél: előbbi profitja 31 százalékkal, 2,16 milliárd dollárra emelkedett a Permian-medencei rekordtermelésnek köszönhetően, míg utóbbi 30 százalékkal zsugorodott.

Költözik a Chevron

A Chevron kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a cég Kaliforniából a texasi Houstonba helyezi át székhelyét, ezzel a legújabb nagyvállalat, amely elhagyja a nyugati parti államot a nehezen átlátható bürokrácia és szabályozás, valamint a magas adók miatt. Texas alacsonyabb adókkal és enyhébb szabályozással igyekszik magához vonzani a vállalatokat.

Ennek köszönhetően 2015 óta több mint 300 vállalkozás költözött az államba, hozzájárulva a gazdasági fellendüléshez, így Texasnak jelenleg már nagyobb a gazdasága, mint Olaszországnak. Az előző hónapban Elon Musk jelentette be, hogy az X közösségi médiaplatform és a SpaceX rakétagyártó cég székhelyét Kaliforniából Texasba helyezi át.

A jelentések kis mértékben mozgatták meg az árfolyamokat: az ExxonMobil részvényei mintegy másfél százalékkal drágultak, az év eleje óta pedig már több mint 15 százalékkal erősödtek. A Chevron 1,4 százalékkal gyengült, a cég papírjai 0,6 százalékkal érnek többet, mint az év elején.

Oroszország hatalmas olajkészleteket fedezett fel az Antarktiszon: a feltárt tartalékok mintegy 511 milliárd hordónyi olajat tartalmaznak, ami az Északi-tenger elmúlt 50 évi kitermelésének mintegy tízszeresét teszi ki. Ugyanakkor az antarktiszi szerződés szerint a terület egyetlen országnak sem a tulajdona, az Antarktiszon tilos a bányászat és az olajtermelés.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.