BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Süllyed az MI-forradalom egyik zászlóshajója

A befektetők kedden még vállat vontak a pénzügyi beszámoló késedelme miatt, de szerdán már nem kegyelmeztek, beadták a papírt. A Supermicro eladási hullámát a piaci keselyűként számontartott Hindenburg indította.

Egy nap alatt leolvadt a kapitalizáció közel negyede a mesterségesintelligencia- (MI) fejlesztések egyik sztárpapírjáról. Az adatközpontszervereket gyártó Super Micro Computer (SMCI) árfolyama szerdán 23 százalékot zuhant a pénzügyi beszámoló késedelme miatt. 

3d,Rendering,Artificial,Intelligence,Ai,Research,Of,Robot,And,Cyborg
A mesterséges intelligencia a pénzügyi szektor alapkövévé válhat, ami veszélyes lehet, de közben óriási profitot várnak tőle / Fotó: Shutterstock
Kipécézte a Supermicrót a Hindenburg / Fotó: Shutterstock

A befektetők kedden még vállat vontak a pénzügyi beszámoló késedelme miatt, de szerdán már nem kegyelmeztek, beadták a papírt. 

További időre van szükség ahhoz, hogy az SMCI vezetősége befejezze a pénzügyi beszámolás belső kontrollmechanizmusainak kialakítását 

– olvasható a vállalat szerdai nyilatkozatban. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy a szerdai drámai eséssel együtt is az idei teljesítmény eddig 47 százalékos emelkedés.

Ám

a hírhedt shortos, a Hindenburg Research

kirívó számviteli hibákról beszél, nyilvánosságra nem hozott, kapcsolt felekkel folytatott tranzakciókról, szankciókról és exportellenőrzési hibákról, ami megrémítette a piacot. Pláne, hogy a Supermicro részvénye még az Nvidiánál is forróbb. 

A Supermicro teljesítményét széles körű figyelem övezi, mióta a vállalat az MI-forradalom egyik legnagyobb nyertesévé lépett elő, és az árfolyama nagyjából másfél év alatt közel a tízszeresére emelkedett.

A cég által gyártott szerverek, amelyek többek között az Nvidia, az AMD, valamint az Intel csipjeit tartalmazzák, az adatközpontok működéséhez szükségesek, az adatközpontok pedig a felhőalapú számítástechnika és a mesterségesintelligencia-fejlesztésekhez biztosítanak hátteret. 

A piaci keselyűként számontartott 

Hindenburg támadását érdemes komolyan venni, hiszen korábban az aktivista fenegyerek Carl Icahn milliárdost is térdre kényszerítette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.