BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The Indian Rupee Ended Slightly Weaker As U.S. Dollar

Államkötvény: megnyitották a dollárcsapokat, dől a pénz a magyar papírokba is

A befektetők arra számítanak, hogy a csökkenő amerikai kamatlábak miatt több pénz áramlik majd a fejlődő országok kötvénypiacaira, amelyek a fejlett piacoknál magasabb, a részvényeknél pedig biztosabb megtérülést kínálnak. Az államkötvények piacai megélénkültek, már a múlt héten meg is ugrottak a feltörekvő piaci kötvény-ETF-ekbe áramló összegek.

Szép napokat élnek meg a feltörekvő gazdaságok államkötvényeinek piacai. Szinte azonnal megrohanták a feltörekvő piaci – köztük a magyar – kötvényekbe fektető ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) piacát a befektetők a múlt heti amerikai kamatvágás után – írta kedden a Bloomberg.

kötvény The Indian Rupee Ended Slightly Weaker As U.S. Dollar
A legtöbb pénz az indiai kötvényekbe áramlott, de népszerű a magyar államkötvény is  / Fotó: NurPhoto via AFP

Dől a pénz a feltörekvő piaci kötvény-ETF-ekbe

A műfajon belül különösen népszerű volt a múlt héten 

  • az iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF, amelybe 130 millió dollár áramlott, 
  • míg a VanEck J.P. Morgan EM Local Currency Bond ETF-nek és 
  • a Vanguard Emerging Markets Government Bond ETF-nek 109 millió, illetve 40 millió dollár jutott. 

A három közül az első dollárban, a második helyi devizákban kibocsátott kötvényekbe, a harmadik pedig kifejezetten állampapírokba fektet.

„Az amerikai jegybank (Fed) lépése áthangolta a piacokat, a befektetők pedig érzékelték, hogy a változó helyzet kedvez a feltörekvő piaci kötvényvásárlásoknak” – mondta Nenad Dinic, a zürichi Bank Julius Baer részvénystratégája.

Ezek a papírok a Fed monetáris lazítási ciklusai idején stabilabb hozamtermelők, mint a feltörekvő piaci részvények, és a hozamokat nem érinti, hogy az amerikai gazdaság puha vagy kemény landolást hajt-e végre

– tette hozzá Dinic.

Mint ismert, múlt szerdán a Fed fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatlábát, ami világszerte fokozta a kockázatvállalási kedvet. A kétnapos ülést követően közzétett előrejelzések szerint ráadásul a 19 döntéshozóból 10 támogatta a kamatok legalább további fél százalékpontos csökkentését is a Fed nyíltpiaci bizottságának két hátralévő idei ülésén.

A befektetők ez alapján arra számítanak, hogy a csökkenő amerikai kamatlábak miatt több pénz áramlik majd a fejlődő országok kötvénypiacaira, amelyek a fejlett piacoknál magasabb megtérülést kínálnak.

Az előzetes becslések szerint a helyi valutában kibocsátott feltörekvő piaci kötvények indexe 2010 óta a legjobb harmadik negyedéves teljesítményét érheti el.

Eközben a Bloomberg adatai szerint a szeptember 20-án véget ért héten összesen 560,7 millió dollár áramlott az amerikai tőzsdén jegyzett, a fejlődő országokra általában, valamint az egyes országokra fókuszáló részvény- és kötvény-ETF-ekbe, szemben az előző heti 195,6 millió dolláros pénzkivéttel. Ez volt a legnagyobb heti beáramlás május vége óta. Idén eddig összesen 4,29 milliárd dollárnyi tőkét helyeztek el ezen a piacon.

A részvény-ETF-ek 313,2 millió dollárral, a kötvényalapok pedig 247,5 millió dollárral bővültek, míg a teljes feltörekvőpiaci ETF-vagyon 346,4 milliárd dollárról 352,8 milliárd dollárra hízott. (Egyébként egyedül az ázsiai piacon haladta meg a részvény-ETF-ekbe fektetett összeg a kötvényes ETF-ekben elhelyezettet, de ott nagyon.) 

Az MSCI Emerging Markets Index az előző héthez képest 2,2 százalékos emelkedéssel, 1106,44 ponton zárt, ami a legmagasabb szint július közepe óta.

A legtöbb pénz, 142,8 millió dollár az iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF-en keresztül Indiába érkezett, míg a legnagyobb, 1,66 millió dolláros pénzkivonás az iShares China Large-Capen keresztül Kínát, illetve Hongkongot sújtotta.

A kontinensek közül Ázsia 318,5 millió dollárt, az amerikai kontinens 112,5 millió dollárt, az Európát is magában foglaló EMEA-régió (Európa, Közel-kelet, Afrika) pedig 129,7 millió dollárt szívott fel.

Feltörekvő piaci helyi devizás alapok teljes eszközállománya
 

Mennyi jött ebből a magyar államkötvényekbe?

Az EMEA-n belül egyébként – Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok után – Magyarország volt az 5. legnépszerűbb ország, ide 9,7 millió dollár folyt be a múlt héten. 

Ebből 8,8 millió dollár jutott a kötvény-, 0,9 millió pedig a részvény-ETF-ekbe.

 Az amerikai tőzsdén jegyzett ETF-ek magyarországi befektetései ezzel összesen valamivel 1,519 milliárd dollár fölé nőttek.

Kedden amúgy a heti rendszerességgel tartott 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 20 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 37,9 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, csökkentett értékesítéssel, 18,5 milliárdot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 5,44 százalék volt, 7 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Hétfőn a 3 hónapos lejáratra a másodpiacon 5,45 százalékos referenciahozam alakult ki.

A 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama 2024 elején 6,48 százalék volt, 2023 elején 13,94 százalék, 2022 elején 3,04 százalék, 2021 elején 0,31 százalék, 2020 elején pedig 0,01 százalék.

Múlt csütörtökön a meghirdetett mennyiségnél 10 milliárd forinttal nagyobb összegben, 45 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket is ugyancsak csökkenő átlaghozamok mellett az ÁKK.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.