BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Liptovsky,Mikulas,,Slovakia,-,25,June,2017:,Kofola,Chilled,Non

Az árvíz semmit sem kímél: víz alatt a csehek kedvelt itala

Több milliárd forintnyi árvízkár sújtja a cseh üdítőitalgyártót. A Kofola éves eredményét nem befolyásolja a természeti csapás.

A vállalatok számára is kihívás az évtized árvize Közép-Európában. A térségünkre hirtelen lesújtó árhullám a kólához hasonló szénsavas üdítőiről ismert Kofolát sem kíméli, csehországi és szlovákiai gyártóegységét is elöntötte a víz.

Kofola, ávíz, Ostrava,,Czech,Republic,-,November,6,,2018:,Headquarters,Of,Czech
A Kofola több gyártóegységét is elérte az árvíz / Fotó: Shutterstock

Az ostravai központú vállalat társtulajdonosa, Jannis Samaras pénteken arról számolt be egy helyi lapnak, hogy az árvíz 100–200 millió cseh korona összegű (1,6–3,2 milliárd forint) kárt okozott a vállalat üzemeiben, a társaság eredményére azonban ez nem lesz negatív hatással.

Az elmúlt hetek heves esőzései következtében a térség folyóit elérő árhullám miatt kiöntött folyók a Kofola több csehországi üzemét is elárasztották, érintve 

  • az opavai, 
  • a hanusovicei, 
  • a litoveli, 
  • valamint a krnovi egység termelését is.

A legnagyobb, krnovi gyárból ki kellett szivattyúzni a vizet, és a telephely tartalék erőművét is be kellett indítania, miután az ár következtében a város pár napja áram nélkül maradt.

A Holba sörgyárának is otthont adó hanusovicei üzem nagyrészt ugyancsak víz alá került, de a beszámolók alapján a víz nem okozott kárt a termelőberendezésekben.

A mintegy 2000 főt foglalkoztató Kofolának tizenegy gyártóegysége van a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban. A társaság tavaly belépett a sörpiacra is egy helyi gyártó, a Pivovary CZ Group felvásárlásával. A sörgyártástól elsősorban az exportpiacokon lát növekedési lehetőséget a cseh vállalat.

 

A Kofola prágai tőzsdén jegyzett részvényei 1,2 százalékkal ereszkedtek péntek kora délutánig, az év eleje óta azonban így is 18 százalékot nőtt a társaság piaci értéke.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.