BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerika hiányában lenyomja Európát a pesti tőzsde, a forint viszont nem tudja, merre induljon

A nyugat-európai tőzsdekörkép pirosba borult hétfő reggel, a pesti parkett viszont tovább menetel felfelé. A BÉT nagyjai jól rajtoltak, a forint viszont a kora reggeli, hazai külkereskedelmi adatokkal van elfoglalva.

Zöldben nyitott a pesti tőzsde a hét első kereskedési napján, a BUX index 0,28 százalékkal 73068 pontig erősödött a nyitást követő percekben. A blue chipek többsége visszafogott mozgással kezdte a napot.

bét
tőzsde
Felültejlesít a BÉT, gyengélkedik a forint / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A rajtot a Mol kapta el a legjobban, 1,34 százalékos pluszban, 2720 forinton állnak az olajpapírok jelenleg. Az OTP árfolyama 0,22 százalékos pluszban, 18 330 forinton, a Magyar Telekom jegyzése pedig 0,19 százalékos zöldben, 1030 forinton áll a kereskedés első perceiben. A Richter kurzusa viszont egyelőre nem találja a formáját, a gyógyszeripari vállalat részvényei 0,19 százalékot süllyedve 10 750 forinton állnak.

Az európai tőkepiaci körképre tekintve azt látjuk, hogy 

a pesti parkett egyértelműen felülteljesítőnek számít a kontinensen, 

ugyanis gyakorlatilag az összes ország indexe pirosba csúszott a nyitást követő percekben. A legnagyobb vesztes a francia CAC 40, mely 0,27 százalékkal süllyedt a nyitást követően, de gyengélkedik a 0,23 százalékos mínuszban ülő DAX, a 0,21 százalékot vesztő spanyol IBEX, és a brit FTSE is, mely 0,04 százalékkal került lejjebb a kereskedés első húsz percében.

A mai kereskedést alapvetően befolyásolhatja, hogy az amerikai piacok ma zárva tartanak a nemzeti ünnepük, a Labor Day ünneplése nyomán. Ezen túl Európából gyakorlatilag csak beszerzési menedzserindexek érkeznek a mai nap folyamán, melyek ugyan képet festenek az érintett gazdaságok állapotáról, kifejezetten éles tőkepiaci árfolyamhatásuk nem szokott lenni.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

A forint felemásan kezdte a hetet: a frissen megjelent külkereskedelmi adatok ugyanis éles romlást mutatnak éves viszonylatban, ez pedig egyértelműen gyenge oldalára fordította a hazai devizát. Az euróval szemben 0,03 százalékkal 393,03-ig gyengült a jegyzés, és ugyan a dollárral szemben is csúszik a forint, egyelőre még pluszban jár napon belül, 0,11 százalékos az erősödés, a kereszt pedig 355,28-on áll jelenleg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.