BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Funds,Invest,Money,Return,Investment,,Bank,Raised,Interest,Rate,,Mutual

Nyár végén is elképesztő pénzeket lehetett kaszálni ezzel a befektetéssel

Bő másfél százalékkal gyarapodott az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona augusztusban, amely ezzel új csúcsra ért. A befektetők öntik a pénzt az ETF-ekre, a hozamok pedig a nyár végén sem maradtak el.

Erősen zárták a nyarat az Európában jegyzett tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), a kisbefektetők ugyanis jókora mennyiséget táraztak be a költséghatékony és magas fokú diverzifikációt nyújtó eszközökből, miközben a piaci hozamok is a megtakarítók mellé álltak.

Increase,Revenue,Asset,And,Profit,With,Icon,Concept.chart,Growth,Rate
Fotó: TStudious

Augusztusban így 1,6 százalékkal, 1879 milliárd euróra ugrott az európai ETF-ek összvagyona az LSEG Lipper legfrissebb adatai szerint. Ez új csúcsot is jelent egyben az eszközosztály kontinentális történetében.

Ömlik a pénz az európai tőzsdén kereskedett alapokba

A 29 milliárd eurós gyarapodás zömét a friss megtakarítások adták, mivel a befektetők ritkán látott mértékű, 19,9 milliárd eurós nagybevásárlással hangolódtak az őszkezdetre. Az átlag feletti tőkebeáramlás mellett az árfolyammozgások is segítették a vagyonépítést, csaknem kilencmilliárd euróval emelve a portfóliók összértékét.

A 20 milliárd eurós friss befektetés mintegy háromnegyede, 14,6 milliárd euró a kockázatosabb részvényalapú ETF-ekbe érkezett, jelezve a megtakarítók piacokba vetett bizalmát a jegybanki kamatcsökkentési várakozások közepette. A második legnagyobb tételben vásárolt termékek a pénzpiaci ETF-ek voltak 3,4 milliárdos volumennel, amit a kötvényes eszközök követtek 1,9 milliárd euróval.

Az árupiaci ETF-ek az előbbieknél jóval szerényebb, 200 millió eurós nettó értékesítéssel zárták a hónapot, a vegyes eszközökben pedig csupán néhány tízmillió euró friss megtakarítás talált helyet. A hónap vesztesei az alternatív ETF-ek, melyekből 200 millió euró távozott.

Erős volt a nyárzárás az ETF-ek hozamát tekintve is

A hozamokkal kiegészítve a részvényes kategória közel 2 százalékos bővülést tudott felmutatni augusztusban, de kifejezetten erősen zárták a nyarat a parányi vagyonnal bíró vegyes ETF-ek is. A legnagyobb ugrás mégis az óvatosabb, alacsony rizikójú és likvid pénzpiaci termékeknél volt látható, a méretükhöz képest jókora új megtakarításnak is köszönhetően 6 százalék felett volt augusztusban.

A második legnagyobb vagyonnal rendelkező kötvény-ETF-ek és az alternatív eszközök egyaránt mintegy fél százalékkal tudtak gyarapodni az időszak során, az alternatív termékeknél ellenben 4 százalék feletti zuhanást hozott a késő nyár.

Újabb rekordév a láthatáron

Ha a jelenlegi, rendkívül erős tőkeáramlási trend folytatódik, az európai ETF-szektor 180–210 milliárd euró közötti tőkebeáramlással zárhatja 2024-et, ami új rekordot jelenthet az eszközosztály történetében az LSEG Lipper becslése szerint. Tavaly 155,6 milliárd euró friss pénz érkezett az Európában jegyzett ETF-ekbe.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.