BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feloldják a shorttilalmat a dél-koreai börzén

Dél-Koreában jövő márciustól ismét lehet a részvények árfolyamesésére spekulálni.

Jövő év márciusától feloldanák a részvények shortolására vonatkozó tilalmat Dél-Koreában, öt év óta először lehetne ezzel a részvények árfolyamesésére játszani az ázsiai ország tőzsdéjén. A tervezett intézkedést csütörtökön jelentette be a helyi pénzügyi felügyelet.

Dél-Korea, short ügylet /A cameraman takes video footage of the stock index board at the Korea Stock Exchange in Seoul on December 30, 2010.  South Korean shares closed 0.37 percent higher supported by window dressing on the last trading day of the year. The benchmark KOSPI ended up 7.51 points at 2,051.00.  AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)
Dél-Korea jövőre feloldja a shortügyletekre vonatkozó általános tilalmat / Fotó: Jung Yeon-je / AFP

„Célunk, hogy a törvény módosításával és a rendszer előkészítésével jövő év márciusának végén teljesen visszaállítsuk a shortolást” – mondta Kim Byung-hwan, a Pénzügyi Szolgáltatási Bizottság (Financial Services Commission, FSC) elnöke.

Dél-Koreában a tőkepiacokat megrázó Covid–19-világjárvány elején, 2020 márciusában vezettek be teljes tilalmat a shortügyletekre, melyeket fokozatosan feloldottak, majd ismételten szigorítottak a piac védelmében.

Legutóbb 2023 novemberében rendeltek el a teljes piacra vonatkozó általános tilalmat, miután egyes külföldi bankok illegális ügyleteire derült fény. A totális tiltást 2025 első negyedévéig hosszabbították meg, ez idő alatt tervezik előkészíteni a tiltott piaci gyakorlatok felderítésére létrehozott rendszert.

A kormány folyamatban lévő tőkepiaci reformjaival kapcsolatban Kim egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kabinet szeretné, ha a nagy konglomerátumok aktívan részt vennének az ország „vállalati értéknövelő programjában”.

Eddig kilenc nagyvállalat – köztük a Hyundai Motors és több pénzügyi cég – nyújtotta be az értéknövelő programban való részvételhez szükséges dokumentumokat a tőzsdefelügyeletnek a több mint 800 börzén jegyzett helyi társaság közül.

A reformprogram arra ösztönzi a vállalatokat, hogy önkéntesen vezessenek be olyan intézkedéseket – például magasabb osztalékfizetést –, melyek segítsenek kezelni a helyi részvények alulértékeltségét.

A koreai blue chip index, a KOSPI az elmúlt egy hónap legerősebb teljesítményét nyújtva 2,3 százalékot erősödött csütörtökön, az év eleje óta viszont még így is 3 százalékos mínusznál jár a részvénykosár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.