BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
francia logisztikai óriás CMA CGM

Francia–brazil óriásüzlet a láthatáron

A CMA CGM még mindig nem költötte el a pandémián nyert extraprofitját, de a Santos Brasil kikötőüzemeltető felvásárlásával közelebb jut ehhez. A francia logisztikai óriásnak azonban még a hatóságokkal is meg kell vívnia ahhoz, hogy birtokon belülre juthasson.

Partra száll Brazíliában a világ negyedik legnagyobb tengerhajózási vállalata, a francia CMA CGM (Compagnie maritime d’affretement – Compagnie generale maritime), amely az ottani konténerkikötőket üzemeltető Santos Brasilban szerez meghatározó tulajdonrészt. 

francia logisztikai óriás CMA CGM
A francia CMA CGM a pandémia alatt szerzett extra nyereségéből vásárolja meg a brazil kikötőüzemeltető társaságot / Fotó: AFP

A két vállalat hétfőn megállapodott abban, hogy a franciák 48 százalékos tulajdonrészt vásárolnak a Santos Brasilban, de nem is állnak meg itt, a cég teljes bekebelezésével szeretnének meghatározó piaci részesedéshez jutni Dél-Amerika legnagyobb gazdaságának kikötői kiszolgáló infrastruktúrájában. 

A francia logisztikai óriás Dél-Amerikában erősít

Egy brazil hatósági bejelentés szerint a CMA CGM 6,3 milliárd realt, azaz mintegy 1,2 milliárd dollárt fizet a részesedésért. Van miből fizetnie, ugyanis a CMA CGM a pandémia idején a konténerszállítási árak égbe szökésével akkora extraprofithoz jutott, amelynek értelmes elköltésével még most is foglalatoskodnia kell. 

A tőzsdén nem jegyzett, Marseille-i székhelyű hajózási óriásvállalat a logisztikán kívül olyan ágazatokba is nagy befektetéséket eszközölt, mint

  • a mesterséges intelligencia
  • és a média

majd a bevásárló körútja újabb állomásaként megérkezett Brazíliába.

Ez a jelentős befektetésünk is mutatja Brazília iránti elkötelezettségünket, az ország gazdasági növekedését erős partnerként kívánjuk támogatni a jövőben

– hangoztatta Rodolphe Saade, a CMA CGM vezérigazgatója. Lesz is mivel hiszen a Santosnak három konténerterminálja van Brazíliában, közte a Tecon Santos terminál, az ország legnagyobb konténerkezelője. Emellett egy jármű- és egy folyékony ömlesztettáru-terminál, továbbá három kiszolgáló logisztikai létesítmény s része a megvásárolt portfóliónak.

A megállapodás értelmében a CMA CGM a brazil Opportunity vagyonkezelőtől vásárolja meg a Santos Brasil mintegy 215 millió részvényét és közel 40 millió globális letéti jegyét (GDR) darabonként 15,30 realért – áll a bejelentésben. 

Ez az ár 20 százalékos prémiumot jelent a Santos Brasil részvények pénteki 12,71 realos záróárához képest. 

Az első, a 48 százalék átvételéről szóló üzlet várhatóan 2025 elején zárul le, majd az ezt követő harminc napon belül a CMA CGM kötelező érvényű felvásárlási ajánlatot tesz a többi részvényes felé, ám ehhez előbb be kell szereznie a brazil versenyhatóság (CADE), továbbá a vízi közlekedést felügyelő hatóság (ANTAQ) előzetes jóváhagyását.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.