BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igazi osztalék-aranybánya marad a Duna House a cseh brókercég szerint

Szépen termeli a következő években is az osztalékfizetésre fordítható szabad cash-flow-t az ingatlanközvetítő cég. Ráadásul a kamatok csökkenése is pörgeti majd a Duna House forgalmát.

Nagyjából 35 százalékos felértékelődési potenciált adva a részvénynek, 1189 célárral ajánlja vételre a Duna House (DH) papírjait a Wood & Company két héttel a vállalat második negyedéves gyorsjelentése közzétételét követően. Eddig sem vételárat, sem ajánlást nem fogalmazott meg a cseh brókercég a DH-ra.

_VEZ4773 Duna House
Megdobhatják a Duna House forgalmát a várt kamatvágások is / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Túlad a Forest Hill utolsó lakásain is a Duna House

Az elemző kiemeli, hogy az ingatlanértékesítésekkel idén és jövőre is várhatóan markánsan tovább nő az ingatlanközvetítő cég szabad cash-flow-ja (FCF), mivel a következő másfél évben elkelnek a Forest Hill fejlesztési projekt még megmaradt lakásai, továbbá a cég székhelyépülete, illetve még egy, a Forest Hill mellett található telek is.

A Wood úgy becsüli, az értékesítésekből 2025 végéig mintegy 15 millió euró nettó pénzbevétel folyhat be a vállalat kasszájába, fedezetet teremtve a bőkezű osztalékfizetéshez.

Az elmúlt három évben amúgy a DH összesen 25 millió euró osztalékot fizetett ki a részvényeseinek, és 

a következő két évben (2025–2026) még több mint 20 millió eurót csengethet ki, ami nagyjából 14-15 százalékos osztalékhozamot biztosít.

Az osztalékalap mintegy fele a már említett eszközértékesítésekből, másik fele pedig a folyamatosan végzett alaptevékenységből (ingatlan- és hitelközvetítés) származó FCF-ből állhat rendelkezésre.

Jól jönnek a kamatvágások is

A Wood szerint az Európai Központi Bank a gyenge növekedési adatokra tekintettel 2026-ra 2 százalék alá csökkenti az eurózóna alapkamatát, ami Magyarországon és Lengyelországban is kamatvágásokhoz vezet, fellendítve a jelzálog- és az ingatlanpiacot is ezeken a területeken.

 

A DH nettó adósságállománya 16 millió euró, az EBITDA-ja 2,9-szeresét teszi ki. A menedzsment célja, hogy az arány ne lépje túl a 3-as szorzót, amire minden esély megvan, hiszen a cégnek nincsen rövid távú finanszírozási igénye.

A Duna House papírjaival 6,8-5,0x EV/EBITDA és 10,8-6,5x P/E rátán kereskednek a Wood 2024–2025-ös várakozásai szerint.

A cég részvényárfolyama kedden napközben 2,9 százalékos pluszban van, míg idén 43 százalékkal ralizott eddig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.