BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két év börtönnel megúszta a botrányos kriptocsalás koronatanúja

Bűnbánó volt a 25 évre ítélt FTX alapító exe, s nélkülözhetetlen vallomást tett.

Megérte elvállalni a koronatanú szerepét Caroline Ellisonnak, Sam Bankman-Fried büntetőperében, mert amíg az FTX alapítója 25 évet kapott, üzlettársa és exe megúszta két esztendővel a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását.  

Caroline Ellison,
Sam Bankman-Fried,
SBF, FTX
Caroline Ellison, az Alameda Research vezérigazgatója volt a koronatanú / Fotó: Muzzlightyear / YouTube-csatorna

Azért neki sem sikerült minden

Ellison, az FTX testvérbefektetési cége, az Alameda Research korábbi vezetője 2022 végén bűnösnek vallotta magát hét rendbeli csalásban és pénzmosásban, amelyek a kriptotőzsde összeomlásával kapcsolatosak. Három napon keresztül tanúskodott arról, hogyan segített Bankman-Friednek több milliárd dolláros ügyfélpénzt elszívni az Alameda kockázatos fogadásainak fedezésére.

Vallomása segített abban, hogy korábbi barátja és főnöke 25 évre börtönbe kerüljön. A 29 éves nő azt remélte, hogy a

szövetségi ügyészekkel való együttműködése lehetővé teszi számára, hogy elkerülje a börtönt.

Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró elmondta, hogy 30 év alatt sok munkatársat látott a vádlottak padján, de még soha nem látott olyat, mint Ellison. 

Bűnbánó volt, nélkülözhetetlen az ügyben

– mondta a bíró, de azt is hozzátette: ilyen nagyságrendű esetben a börtön elkerülésének kártyája nincs mindig a pakliban. A Wall Street Journal tudósítása szerint, Ellison, aki szürke blézert és rózsaszín ruhát viselt, lehajtotta a fejét és becsukta a szemét, miután Kaplan kimondta az ítéletet.

Az ítélet része 11 milliárd dollárnyi büntetés is. Ekkora vagyona nincs az elítéltnek, de jogdíjait lefoglalhatják. Az elmúlt egy évben ugyanis az ingyenkonyhai önkénteskedés mellett könyvet írt. 

Luxusirodák a Bahamákon

A 2022 novemberében csődvédelembe menekült FTX kriptotőzsde mindennapjai a fikciós tőzsdefilmek és tévésorozatok szélsőséges fordulatait idézik. A bahamai bungalókba költöztetett alkalmazottak úgy érezték, a kriptotőzsde a családjuk. A luxuskörülmények közé zárt fiataloknak nem volt módjuk külső randevúkra, ezért 

afféle polycule hálózatként működtek,

ahol a poliamor közösségben egymást átfedő romantikus, szexuális és platonikus kapcsolatok bonyolult szövevénye alakult ki.

Amfetaminokkal pörgették magukat, és kockázatkezelés helyett pszichiátriai terápiát kaptak. Bankman-Fried, az alapító is egészen hektikus életet élt: napi pár órát aludt, s egyszerre hat piaci képernyőn zsonglőrködött. 

Az FTX volt alkalmazottai szerint, 

Bankman-Fried romantikus kapcsolatban élt Caroline Ellisonnal,

az Alameda Research vezérigazgatójával. A botrány kitörésekor az amerikai tőzsdei lapok az Alamedát vezető Ellison Twitter bejegyzését idézték, miszerint „semmi sem hasonlítható a rendszeres amfetaminhasználathoz”. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.