BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kitartó kanadaiak, kőkemény japánok – ki uralhatja az amerikai kiskereskedelmi szektort?

Bár a japán Seven & i Holdings lehervasztó választ küldött a kanadai Alimentation Couche-Tard felvásárlási ajánlatára, az észak-amerikaiak nem adják fel, és bizalmas megbeszélésen győznék meg az ázsiai riválist az általuk ajánlott fúzió előnyeiről. Ha sikerül tető alá hozni az ügyletet, nagyot kaszál a Couche-Tard, de használják az eszüket a japánok is.

Tovább üti a vasat az élelmiszeráruház-láncokat üzemeltető kanadai Alimentation Couche-Tard, a cég újabb közleményben erősítette meg vasárnap, hogy 38,5 milliárd amerikai dolláros készpénzes ajánlata visszautasítása ellenére sem adta fel japán szektortársa, a Seven & i Holdings óriáscég felvásárlását, sőt a cél érdekében bizalmas tárgyalásokat kezdeményez vele.

japán
A japán 7-Eleven lánc tulajdonosának megszerzésével a Couche-Tard uralná az észak-amerikai kisbolti szektort / Fotó: AFP

A kanadai Couche-Tard nem adja fel

Még nem szállt el tehát minden remény az ügylet létrejöttével kapcsolatban, amit a tőzsdei kereskedés is tükröz, hiszen a Seven and i papírjaival több mint 2 százalékos felárral kereskedtek a kanadaiak vételi ajánlatában szereplő, egy részvényre jutó 14,86 dollárhoz képest hétfőn Tokióban.

A Seven & i egyébként a nemleges választ egyrészt a részvényesi érdekekkel, másfelől versenyjogi aggályokkal indokolta, mivel – mint írták – a fuzionált vállalat az Egyesült Államok messze legnagyobb élelmiszerbolt-üzemeltetője lenne, amit vélhetően Washington sem nézne karba tett kézzel.

Válaszul a Couche-Tard vasárnap közölte, hogy megfontolja a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges esetleges elidegenítéseket, és úgy véli, olyan meggyőző kombinációt kínálna, amely minden szabályozási aggályt eloszlatna Japánban is.

Tekintettel a fúzió kölcsönös előnyeire, csalódottak vagyunk a Seven & i elutasítása miatt. Nagyon bízunk abban, hogy a baráti megbeszélések eredményeként olyan megoldást találunk, amely növeli a japán vállalat részvényesi értékét

– idézi a kanadai vállalatot a Reuters.

A vételár kapcsán pedig megjegyezték: pénzügyi tanácsadó cégük írásban erősítette meg, hogy képesek a tranzakció finanszírozására. A kérdés már csak azért is felmerült, mert külföldi vevő még sohasem ígért ennyi pénzt japán vállalatért, sőt mióta Elon Musk 2022-ben 40,2 milliárd dollárért megvette a Twittert, ez a legnagyobb készpénzes akvizíciós ajánlat globálisan is.

A japánok ellenkezését mégsem lesz könnyű megtörni, tudniillik pénteken azt is világossá tették, hogy a vételi ár nagyon jelentős megemelése esetén is aggályosnak tartanák a tranzakciót.

A labda a japánoknál pattog 

Az ajánlat elutasítása után most a japán vállalaton a sor, hogy a befektetőknek kifejtse, hogy tervezik a növekedést a jövőben – kommentálta a híreket az Artisan Partners nagybefektető, amelynek több mint 1 százaléka van a Seven & i-ben.

„Véleményünk szerint az ajánlat mindhárom akadálya, melyek 

  • a vételárban, 
  • a versenyjogi aggályokban 
  • és az érdekelt felek érdekeiben 

rejlenek, elhárítható” – mondta Ben Herrick, az Artisan portfóliómenedzsere.

Bár a Seven & i mind a bevételét, mind az alkalmazottak számát tekintve sokkal nagyobb, mint a Couche-Tard, a részvényei évek óta alulteljesítenek, és a befektetők folyamatosan panaszkodnak a vállalat vezetésére és eszközstruktúrájára.

A Seven & i jelenleg alulértékelt, a mögöttes hosszú távú értéke ellenben sokkal, de sokkal magasabb

– írta a JapanConsuming társalapítója, Michael Causton. „A Couche-Tard is tudja ezt, és az ajánlat időzítése briliáns üzleti érzékét igazolja. Ennek dacára nehéz harc vár rá, ha a Seven & i-t jutányos áron kívánja megszerezni, mert rajta kívül sok befektető tisztában van még a japán cég valós értékével” –tette hozzá

A Couche-Tard válasza alapján úgy tűnik, hogy van lehetőség magasabb ajánlatra, és erre minden bizonnyal szükség is lesz ahhoz, hogy a Seven & i igazgatótanácsa belemenjen a tárgyalásokba

– ezt már Manoj Jain, a Seven & i-ben részvénycsomaggal rendelkező Maso Capital alapítója mondta.

Korábban a Couche-Tard terveiről beszámolt a Bloomberg is, hozzátéve, a cég nem zárta ki, hogy közvetlenül a részvényesekhez forduljon ajánlatával.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.