BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már jövőre felturbózhatják a tőzsdék félkarú banditáját, az egynapos opciót

Már most is az egyik legforróbb piac az egynapos opcióké. A Wall Street azt tervezi, hogy egyedi részvényekre is megnyitja ezt a kaszinó jellegű fogadást.

Harmadik éve dübörög az opciós forradalom a Wall Streeten. Különösen forró az egynapos opciók piaca.  Eddig az 0DTE boom olyan indexekhez kötött opciókra korlátozódott, mint az S&P 500 vagy a Nasdaq 100. Ám küszöbön áll, hogy egynapos opciókat írjanak ki a legnépszerűbb részvényekre, például az Nvidiára és a Teslára. 

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg
gyár
gigagyár
A Tesla lehet az egyik prototípusa az új egynapos opciónak / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Jelenleg az egyes részvényekhez kötött opciók hetente, pénteken járnak le. Ahhoz, hogy 0DTE egyedi részvényopciókra is megjátszható legyen, a tőzsdéknek új hétközi lejáratokat kell kiírniuk hétfőtől csütörtökig.

Már nem az okos pénz diktál

Az utóbbi években jócskán megváltozott az opciók szerepe. A múlt század hetvenes éveitől felívelő opciós kereskedés hosszú

évtizedekig egy nagyon cizellált, zárt piac volt,

ahol jellemzően a nagybefektetők magasan edukált munkatársai forogtak, s elsősorban fedezetként kínálták az opciót. Európában és hazánkban most is ez a trend. Az opciós piac kiváló lehetőséget nyújt a kockázatkezelésre, afféle biztosításként működik, hiszen a veszteség legfeljebb az opciós díj maga. Ezért alkalmas exportőr cégek devizakockázatának kezelésére, vagy részvénypiaci pozíciók ellenoldali biztosítására is. Ám Amerikában nagyot fordult a világ,

a tengerentúlon az egyéni befektetők is felfedezték maguknak az opciót,

pontosabban, mivel kettőn áll a vásár, az opciók kiírói is felfedezték maguknak a kisbefektetőket. Nos, most a kicsik jellemzően spekulatív céllal nyitnak opciós pozíciókat. Ennek mértékét jól jellemzi, hogy Amerikában a napi tőzsdei kereskedés mögöttes mozgatórugója már 80-90 százalékban az opciós kereskedés. Ráadásul a profik által kezelt okos pénz háttérbe szorult az amatőrök kezében forgó buta bankókhoz képest.

Félkarú bandita az 0DTE

A SpotGamma adatszolgáltató szerint a rövidebb lejáratú, azaz öt vagy kevesebb napon belül kifutó opciók három éve még az összes opciópiaci aktivitás harmadát tették ki, míg tavaly már a felét. A legforróbb napon belüli opciók az 0DTE nevet kapták a parkettszlengben. A Hootsuite elemzőcég szerint óriási népszerűsége van a közösségi médiában a #0DTE hashtagnek.        

Benjamin Edwards, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora úgy véli: 

az egynapos opció nem tőzsdei befektetés, hanem közönséges szerencsejáték.

Míg Julien Stouff, a genfi ​​székhelyű Stouff Capital befektetési cég alapítója szerint egy igazi opcióforradalom zajlik az amerikai tőzsdéken, ami bármikor turbulenciát okozhat. Pláne, hogy a kisbefektetők az olcsó egynapos opciókat úgy kezelik, mint a nyerőgépeket Las Vegasban. Így lett az egynapos opció a tőzsdék félkarú banditája.  

Régóta vitáznak a kockázatokról

A pénzügyi ágazat vezetői azt remélik, hogy az egyedi részvényes opciók, egynapos opciók bevezetése óriási többletforgalmat generál. De

 a kockázatok is jókorák, különösen az olyan napokon, amikor zárás után gyorsjelentés érkezik. 

Eddig ezzel azért nem foglalkozott a piac, mert pénteken jártak le a rövid opciók, és pénteken, zárás után ritkán tesznek közzé riportokat az amerikai vállalatok. Az is bonyolítja az ügyet, hogy eltérő a brókercégek gyakorlata az opciók 16 óra utáni zárását illetően. Most az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy legkorábban 2025 végén jöhetnek az egyedi részvényekre vonatkozó egynapos opciók. És sanszos, hogy kezdetben csak néhány részvényre, hogy a befektetőknek legyen idejük az alkalmazkodásra.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.