BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megerősítette a kamatvágási várakozásokat a Fed kedvenc mutatója

Az amerikai jegybankárok által preferált inflációs mutató arra utal, hogy augusztusban csökkent az árnyomás az amerikai gazdaságban.

Augusztusban a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe 2,2 százalékkal nőtt év per év alapon, szemben a júliusi 2,5 százalékkal és az elemzők által várt 2,3 százalékkal. A volatilis élelmiszerárakat és energiaköltségeket kiszűrő magindex 2,7 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusi 2,6 százalék után, megfelelve az elemzői konszenzusnak. 

People shop at a supermarket in Montebello, California, on May 15, 2024. The Consumer Price Index climbed 3.4% in April from the previous year, according to figures released by the Bureau of Labor Statistics, offering some relief for consumers who have had to deal with surging food prices since the March 2020 Covid-19 lockdown. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Mérséklődő inflációra számítottak az elemzők / Fotó: AFP

A Fed által preferált inflációs mutató arra utal, hogy augusztusban csökkent az árnyomás az amerikai gazdaságban, s megerősíti a további kamatcsökkentési várakozásokat. A hír nyomás a dollárindex meredeken csökkent, az addig irányt kereső dollár gyengülni kezdett. 

Az euró-dollár keresztárfolyam 1,117 fölé lendült. A forint az első percekben tovább hullámvasutazott, de a dollárgyengülés praktikusan a feltörekvő piaci devizák erősödésével jár.

Két módszertan van forgalomban

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztóiár-index, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI általában valamivel magasabb, mint a PCE. 

Ám az is előfordul, hogy a köztük lévő rés invertálódik. A Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg a mezei befektetők jobbára a fogyasztóár-indexet (CPI) figyelik. Vagyis

 a jegybankárok nem ugyanazt az inflációt látják, mint a piac.  

A két index szerkezete eltérő, s a személyes fogyasztási kiadások árindexe a kiadások szélesebb körét követi nyomon, mint a jobban ismert fogyasztóiár-index. 

Mérséklődő inflációt vártak az elemzők

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a Federal Reserve által preferált PCE inflációs mutató az árnyomás augusztusi enyhülését jelzi. Miután a legfrissebb fogyasztóiár-index (CPI) azt sugallta, hogy az infláció augusztusban hároméves mélypontra mérséklődött, s ez segített a Fednek nagyot lépni a múlt héten, amikor 0,5 százalékpontos kamatvágást hajtottak végre. 

A Wall Street Journal előzetes elemzői konszenzusa az volt, hogy a PCE augusztusban év per év alapon 2,3 százalékkal nőtt, szemben a júliusi 2,5 százalékos értékkel. Míg a volatilis élelmiszerárakat és energiaköltségeket kiszűrő magindex esetében 2,7 százalékos növekedést vártak augusztusban a júliusi 2,6 százalék után.

Gyenge oldalon sorakoztak a visegrádi devizák

Az adatközlés előtt a dollárindex valamelyest gyengült. Az amerikai dollár délelőtt az euróval szemben erősödött, majd dél körül visszagyengült. Ám az 1,117 és 1,112 közti mozgás inkább csak iránykeresésnek tűnt.

A forint és a zloty is az euróval szembeni gyenge oldalon várta az adatközlést. 

Az euró-forint 396,8 közelében mozgott, az euró-zloty 4,275 közelében. Az euró-forint esetében a 397,50-es ellenállás érdekes, mert ennek esetleges áttörésével a 400 forintos euró előszobájába lépne a magyar deviza. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.