BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öveket becsatolni: régiós elitklub forgóajtajában három magyar részvény

Heves mozgásokat ígér a pénteki zárószakaszban, hogy a CECE kosárból kieső Masterplastot adják, míg a bekapaszkodó AutoWallist és Wabererst veszik majd a régiós benchmarkot követő alapok. A blue chipek közül a Magyar Telekom súlycsökkenése okozhat némi eladói nyomást.

Meglepő módon sajtóértesülésekre hivatkozva tette közzé a Masterplast csütörtökön kereskedési időben a BÉT honlapján, hogy kikerül a bécsi tőzsde CECE indexkosarából. A döntés szeptember 23-án lép életbe.

220123_masterplast_10
Kiesett az elitkluból a Masterplast / Fotó: Vémi Zoltán

Mivel hétfőtől már az új indexkosár érvényes, praktikusan arra lehet számítani, hogy az ezt megelőző utolsó kereskedési napon, vagyis pénteken a zárószakaszban nagyobb mozgások lesznek. 

A régiós benchmarkot követő intézményi befektetők kénytelenek lesznek átsúlyozni a portfóliókat. 

Az index magyar vonatkozású változásai

Új kosártagként bekerül a kelet-közép-európai indexbe az AutoWallis, melynek súlya várhatóan 0,09 százalék lesz, és a Waberer’s is bekerül, 0,07 százalékos súllyal. Míg a Magyar Telekom súlya minimálisra csökken. A Masterplast pedig kiesik a kosárból.

Amíg a Masterplast a sajtóra hivatkozott, s egy napig várt a közleménnyel, az indexkosárba bekerülő AutoWallis már szerdán közzétette a hírt.

Csütörtökön napközben a Telekom közel 1 százalékot erősödött, a Waberer’s 0,25 százalékkal lejjebb csúszott, az AutoWallis 1 százalékot esett, míg a Masterplast 2 százalékot szánkázott.

Nagyobb átsúlyozás pénteken a zárószakaszban várható.   

Alaptőke-emelésre készül a kosárból kieső cég 

A Masterplast csökkenő árbevétellel küzdött az idei első fél évben, s a veszteségeket csak a költségek visszafogásával tudták mérsékelni. Pár hete jelentette be a társaság, hogy zárt körű alaptőke-emelésre készül. A magyar építőipari anyagokat gyártó vállalat szektoron belüli, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, globális gondolkodású stratégiai befektetőket keres.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.