BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pazar célár a Richterre: bőven tizenháromezer forint felett alakulhat a részvények ára

Az MBH Befektetési Bank 13 105 forintos célárral és vételi ajánlással megkezdte a Richter részvényeinek követését.

Az MBH Befektetési Bank 2024 szeptemberében megkezdte a Richter Gedeon Nyrt. követését. A jövőben rendszeresen elemezzük a vállalat pénzügyi helyzetét, és diszkontált cash flow modell alapján ajánlást is teszünk a várható egy éves célárra. 

richter_LUS_8774
Fotó: Kallus György

Elemzésünk alapján a részvény várható egyéves célára 13 105 forint, ajánlásunk vétel. 

A Richter Gedeon Magyarország legnagyobb gyógyszergyártója és az európai gyógyszeripar egyik meghatározó szereplője. A vállalat fő tevékenységei a kutatás-fejlesztés, illetve gyógyszergyártás és -értékesítés. A Richter a vállalati struktúráját négy fő működési szegmensre bontotta, ezek: 

  • neuropszichiátria (CNS), 
  • nőgyógyászat (WHC), 
  • biotechnológia (BIO), 
  • General Medicines (GM). 

A Richter stratégiájának fókusza, hogy az évtized végéig vezető európai midpharma vállalattá váljon. A Richter úgy alakította ki üzletágait, hogy a legfontosabb készítményének, a cariprazine-nak a tengerentúli piacon 2029 után véget érő szabadalmi védettségét követően is megalapozott árbevétel- és profitnövekedést tudjon felmutatni a befektetőknek. Ezért a kutatás-fejlesztési tevékenység kiemelten fontos a társaságnak, céljuk, hogy az évtized végére legyen egy olyan molekulájuk, amely közel jár már a piacra kerüléshez.  

Az elmúlt években erőteljes árbevétel-növekedés jellemezte a Richtert. A következő évek további növekedést hozhatnak a cég számára. A jövőbeli bevételi számokat már nem befolyásolja a romániai kis- és nagykereskedelmi üzletág, miután 2022-ben bejelentették a nem főtevékenységhez tartozó részleg értékesítését. 

A 2024–2028 közötti előrejelzési időszakban forintban számolva 50 százalék körüli árbevétel-bővülést várunk, 834 milliárdról 1123 milliárd forintra. 

A bevételek mellett a költségek is dinamikusan növekedhetnek a következő években. Az árrések alakulása fontos kérdés, mert a hatékonyabb működés magasabb árréseket és ezen keresztül magasabb profitot eredményezhet. A romániai kis- és nagykereskedelmi üzletág értékesítésével a Richter fontos lépést tett a hatékonyság javítása érdekében, mert ez a szegmens jellemzően alacsony haszonkulccsal működött. 

 

A bruttó fedezeti hányad a 2022-es 57,4 százalékról 2023-ban már 64,7 százalékra emelkedett, a javulásban közrejátszott az is, hogy a tavalyi év második felében már nem rontotta le a marzsot a romániai részleg. A következő években ez a mutató 70 százalék fölé emelkedhet, amiben a Vraylar egyre bővülő értékesítése is fontos szerepet játszik. Az üzemi eredmény a 2024-ben várt 267,1 milliárd forintról 438,4 milliárd forintra emelkedhet 2028-ra. Az árrések alakulását itt is emelkedő pálya jellemzi, az üzemieredmény-hányad idén 32 százalékra javulhat a tavalyi 23,5 százalékról, és az előrejelzési időszak végére elérheti a 39 százalékot.

Rácz Balázs, az MBH Befektetési Bank szenior tőkepiaci elemzője
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.