BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcsot döntött az Opus – ebből is kettőt

Erős első hat hónapot könyvelhetett el az OPUS GLOBAL Nyrt. még úgy is, hogy a cég működésében vannak nyomai a nehéz külső gazdasági környezetnek.

Újabb rekordokat döntött az OPUS GLOBAl Nyrt. – közölte hétfőn a tőzsdei cég. A társaság nettó nyeresége 20,6 milliárd forint, az EBITDA 47,6 milliárd forint lett 2024 első hat hónapjában, ami mind a két esetben történelmi csúcs.

230909_1026_DCS
Történelmi csúcsot döntött az Opus – rögtön kettőt / Fotó: Dömötör Csaba

Az OPUS GLOBAL Nyrt. tehát erős első hat hónapot könyvelhetett el még úgy is, hogy a cég működésében vannak nyomai a nehéz külső gazdasági környezetnek. Azonban összességében kifejezetten látványos számokat hoztak nyilvánosságra.

Az árbevétel kismértékben csökkent, de így is több mint 300 milliárd forint lett. Ezzel párhuzamosan viszont a szinergiák jobb kihasználása, a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként az EBITDA 13,3 százalékkal, 47,6 milliárd forintra nőtt január-júniusban, amire még nem volt példa az OPUS történetében. Az üzemi eredmény is 15 százalékkal 23,6 milliárd forintra emelkedett.

A pénzügyi soron sikerült duplázni, az eredmény közel 4 milliárd forintot tett ki. Ennek is köszönhetően az adózott nyereség 28 százalékkal, 20,6 milliárd forintos történelmi csúcsra nőtt.

Komoly erőt mutattunk 2024 első félévében, hiszen a kedvezőtlen külső gazdasági helyzet mellett is rekordokat döntöttünk. A szinergiák kihasználásának eredménye minden negyedévben megmutatkozik, de még tovább dolgozunk azon, hogy minden apró kocka a helyére kerüljön – hangsúlyozta a féléves számokkal kapcsolatban Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója. 

Kiemelte, hogy az első félév alapján tarthatónak látja a társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA célt.

  • Az iparban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai folyamatok mellett az árbevétel növekedése volt a jellemző. Az év elejétől folyamatosan javult a szegmens nyereségtermelő képessége, miután az eredményességi célok teljesítése érdekében a működési költségek kezelése került fókuszba.
  • Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is jobb számokat közölt január-júniusban. Mindkét területre jellemző a terveknek és iparági benchmarkoknak megfelelően az árbevétel és a költségek csökkenése.
  • Nagyon jól teljesített a turizmus, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, mintegy 30 százalékkal emelkedtek az első félévben és az egy évvel korábbi veszteség után már jelentős profitot ért el az ágazat.

Szintet lépett az Opus és a Zwack, újrakeverik a részvénypaklikat a tőzsdéken

A Waberer’s és az AutoWallis nemzetközi téren is tarolt, a hazai indexek pedig a világ nagy részét lenyomták az első kilenc hónap során. A pesti parkett felülteljesítéséről, a bankszektorban rejlő hatalmas potenciálról és arról, hogy az Opus hogy nőtte ki a BUMIX-ot, Nagy András, az Erste részvényelemzője beszélt az Arbitrázs legújabb adásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.