BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várni kell még a tankolással, zuhan az olaj ára, mint a kő

Főként a szaúdi és a líbiai kitermelésről érkező hírek vágtak az olajárak alá, de a dollárban jegyzett kőolaj árát az erősödő dollár is szorongatja.

Már második napja esik a kőolaj jegyzése, miután olyan hírek röppentek fel, hogy Szaúd-Arábia a kitermelés növelését fontolgatja, a líbiai politikai erők pedig fontos mérföldkőhöz értek a nyersolajtermelés beindítása felé vezető úton.

olaj Petroleum,,Petrodollar,And,Crude,Oil,Concept,:,Pump,Jack,And
Tovább esett az olaj jegyzése, két OPEC-tag a háttérben / Fotó: Shutterstock

A Brent hordónként a szerdai záráshoz képest mintegy 3 százalékkal, 71,3 dollárra esett csütörtök reggelre, míg a West Texas Intermendiate ugyanilyen mértékben, 67,65 dollárra zuhant.

Szaúd-Arábia ráadásul állítólag kész feladni a hordónkénti százdolláros nem hivatalos olajárcélját is, hogy visszanyerje korábbi piaci részesedését

– írta a Financial Times a tanácskozásokat ismerő emberekre hivatkozva.

Kína politikája riadalmat kelt

Líbia egymással rivalizáló keleti és nyugati kormányzatának képviselői eközben „parafáltak egy megállapodást” az OPEC-tag észak-afrikai ország központi bankjának vezetésével kapcsolatban – közölte az ENSZ.

A szaúdi és a líbiai termelés lehetséges élénkülésének a híre akkor érte a piacot, amikor – az OPEC+ olajkartell további kínálatbővítése és a borús kínai gazdasági kilátások következtében – a nyersolaj amúgy is éves mélypontja közelében tanyázott. Míg Kína korábbi monetáris ösztönző intézkedései leperegtek az olajpiacról, most nagy riadalmat keltett Hszi Csin-ping államfő pekingi kormánynak címzett csütörtöki felszólítása, hogy növeljék a költségvetési kiadásokat, mivel ez erőteljesebb lassulásra utal.

A dollár erősödése is leszorítja az árat

Pedig az amerikai olajkészletek 4,5 millió hordóval – 2022 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre – csökkentek a múlt héten – derült ki szerdán, sőt az amerikai benzin- és a dízelkészletek is zsugorodtak.

A dollár erősödése szintén árleszorító hatást gyakorolt az olajpiacra, a Bloomberg szerint a zöldhasú szerdán emelkedett a legnagyobb mértékben az utóbbi három hónapban.

Eközben az Egyesült Államok, az Európai Unió és a közel-keleti nagyhatalmak, köztük Szaúd-Arábia és Katar, háromhetes tűzszünetet javasoltak Izrael és a libanoni Hezbollah között, annak érdekében, hogy szabaddá tegyék az utat a tárgyalások előtt, és elkerüljék a háború kirobbanását a térségben, ami a geopolitikai feszültségek csökkenése irányába hat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.